Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Rozhovor

Aký bol rok 2020? Odpovedajú známe osobnosti

Na sklonku roka je zvykom bilancovať - čo sa nám v danom roku podarilo, na čo sme hrdí a čo by sme, naopak, najradšej vymazali z pamäte. Tento rok bol špeciálny a mnohým dal poriadne zabrať. Známych osobností sme sa spýtali, aký bol ich rok 2020.

30.12.2020

Aký bol rok 2020? Odpovedajú známe osobnosti

Štyroch známych osobností sme sa spýtali, aký bol ich uplynulý rok, čo ich naučil a čo si želajú do nového roka. 
Opýtali sme sa: 

Adriana Poláková

Moderátorka, cukrárka

Adriana Poláková prežívala strach o dcéru. FOTO: archív Adriana Poláková 

„Rok 2020 bol pre nás všetkých náročnejší ako tie predošlé. Počas prvej vlny pandémie  bola moja dcéra v Kanade a ja na Slovensku. Cestovanie nebolo možné a ja som prežívala obrovský strach. Priznám sa, neraz som plakala a vtedy som si o to bolestnejšie uvedomila, aký je strach o blízkeho silný. 

Aj keď sme napriek mojim obavám zostali zdraví, tých 5 mesiacov čakania na jej návrat ma naučil, že všetko sa dá zvládnuť a prečkať. Povedala som si, že strachovať sa budem skutočne len vtedy, ako pôjde o život. Všetko ostatné sa dá prečkať, vyriešiť. Dnes viem, že zachovať pokoj a rozvahu, zhlboka sa nadýchnuť a usmiať, je to čo potrebujem a týmto sa riadim dodnes.

Do roku 2021 by som nielen sebe ale všetkým zaželala predovšetkým zdravie, to je zo všetkého najdôležitejšie. Hlavne nezúfajme, pretože každý problém má riešenie a niekedy je najlepšie netlačiť na pílu a počkať. Úplne všetko sa dá časom vyriešiť kým sme zdraví. Tešme sa na pekné chvíle.

Verím, že v novom roku to bude už len lepšie a my sa pomaly vrátime k posedeniu v reštaurácii, cestovaniu,  práci, ktorú už nebudeme musieť robiť z domu a budeme si viac vážiť spoločné chvíle. Tak si držme palce aby sme začali spokojne aj ďalší rok 2021.“

Kristína Tormová

Herečka, autorka, spisovateľka 

Kristína Tormová najväčšiu slobodu zažila v neslobode. FOTO: archív Kristína Tormová 

„Rok 2020 bol pre mňa nesmierne výnimočný. Pre mnoho vecí, ale asi všetky súvisia s tým, že sme od februára až do leta (s malými prestávkami) bývali na chatičke v lese. Chatička má cca 40 m2 a boli sme tam všetci piati plus naša psica. Bez vody, práčky, umývačky riadu, s homeofficom, chaosom a aj obavami.

Zažili sme prerod zimnej krajiny na letnú krajinu, pozorovali každý púčik, rastlinku a asi som sa na svet nikdy s takou radosťou a porozumením nepozerala. Zistili sme, že našu najväčšiu slobodu sme zažili práve v tejto na prvý pohľad neslobode. Zákazy vychádzania boli pre nás najlepšou príležitosťou, aby sme si overili, že spolu vychádzať vieme a že spolu a pokojne na jednom mieste nám je úplne najlepšie.

Bol to obrovský reset v našich rýchlych životoch a verím, že na to nikdy nezabudneme. Som veľmi vďačná, že mám svoju rodinu, že sme tím a že aj v nepríjemných chvíľach nás vždy zachránil debilný humor. Nezľaknite sa, stromáci sme boli odjakživa, len teraz sme mali konečne možnosť užiť si to naplno. Doma perieme normálne v práčke, nie v potoku.

Prajem nám všetkým zdravie. Ako fyzické, tak aj psychické, ktoré popri covidovom svete zažíva častokrát dno. Strach, neistota, extrémne obavy o blízkych, strata práce, príjmov... to všetko sú pre mnohých nové zážitky, naakumulované tak ako ešte nikdy. My, čo sme si prešli rokmi terapií trochu vieme čo s tým vďakabohu, no pre "nováčikov" musia byť tieto diskomfortné pocity veľmi boľavé.

Prajem všetkým, aby to zvládli a ak to nezvládajú, aby sa obrátili na odborníkov. A ešte si želám, aby sa dalo ísť k moru...to, že chatička s rozlohou 40m2 je úžasná stále platí, no zažiť more...to by sa nám veľmi zišlo." 

Vladimír Kobielsky

Herec

Vladimír Kobielsky verí, že sa život vráti do normálu. FOTO: Instagram Vladimír Kobielsky 

„Tým, že bol pre nás všetkých tento rok iný, naučil som sa väčšej zodpovednosti k ostatným. Nepodceňovať a nezľahčovať. Nebagatelizovať a nerobiť si za každú cenu srandu.

Všetkým čitateľom prajem aby boli zdraví, veselí a šťastní. A ja tak trochu verím, že sa opäť život vráti do normálu a stretneme sa v plných divadelných sálach.“

Jana Hospodárová

Moderátorka

Janke Hospodárovej uplynulý rok pripomenul časy socializmu. Foto: archív Jana Hospodárová 

„Rok 2020 bol asi najunikátnejším rokom v našich životoch. Som veľmi vďačná za to, že nás pandémia pribrzdila a naše drancovanie planéty sa aspoň trochu spomalilo. Samozrejme, myslím na tých, ktorí museli odísť a je mi to veľmi ľúto. Tiež myslím na lekárov a sestry, ktorí takouto zaťažkávajúcou skúškou ešte nikdy prejsť nemuseli.

Pre mňa to však nebol zlý rok. Bolo fajn spomaliť a nenaháňať sa ako blázon. Trošku mi to pripomenulo časy socializmu, keď sa ľudia nemuseli toľko hnať. Aj v momente nemôcť cestovať ide o silnú podobnosť. V apríli som mala 44 rokov a 4 je moje šťastné číslo. Aj preto som sa snažila robiť a vnímať veci tak, aby som bola spokojná. A vyšlo to.

Čitateľom želám zdravie, lásku a kľud, ktorý je najdôležitejším víťazstvom za každých okolností. A pre seba? Okrem spomínaných vecí, vôľu na sebe viac pracovať.“

A čo vy? Aký bol váš rok 2020? Čo vám uplynulý rok dal? Podeľte sa s nami o vaše zážitky a skúsenosti na našom Facebooku

Zaujali vás tieto články?