Zdravo a so srdcom: 23. deň výzvy
Oplatí sa šetriť tukom. Tuk sa nachádza skoro v každom jedle, okrem väčšiny ovocia. A pozor na to, množstvo skrytých tukov je aj v polotovaroch.
08.03.2023
-
Raňajky: Pečivo s maslom a uhorkou
-
Desiata: Kus kus s jogurtom a drobným ovocím
-
Obed: Zeleninový nákyp s modrým syrom
-
Olovrant: Avokádovo-čokoládový mousse
-
Večera: Zapekané morčacie prsia
23. deň = 1 337 kcal - 5 595 kJ
Jedálničky sú zamerané na redukciu.
Ak nemáte záujem redukovať hmotnosť, chcete ale pestrý a vyvážený jedálniček, navýšte energiu o zhruba 3 000 kJ.
Môžete zväčšiť porcie, dodať prílohy či chlieb.
Pečivo s maslom a uhorkou
-
Pečivo viaczrnné 1 ks
-
Rastlinné maslo 1 ČL
-
Uhorka 100 g
Kus kus s jogurtom a drobným ovocím
-
Kus kus varený 50 g
-
Jogurt biely 2 PL
-
Drobné ovocie 100 g
Zeleninový nákyp s modrým syrom
-
Zemiaky 120 g
-
Cuketa 120 g
-
Paradajka 100 g
-
Syr s modrou plesňou 40 g
-
Vajce menšie 1 ks
-
Kyslá smotana 10 % 1 PL
-
Kôpor 1 PL
-
Soľ, čierne korenie mleté
Zemiaky nakrájajte na tenké plátky, cuketu a ošúpané paradajky na hrubšie plátky. Do zapekacej nádoby vložte zemiaky. Na zemiaky poukladajte cuketu a paradajky. Posypte rozdrobeným syrom, nasekaným kôprom, osoľte a okoreňte. Pridajte vrstvu zemiakov a zalejte rozšľahaným vajcom zmiešaným so smotanou. Prikryte alobalom a zapekajte v rúre pri teplote 185 °C asi 40 minút. Alobal odstráňte a chvíľu ešte zapečte.
Avokádovo-čokoládový mousse
-
Avokádo 1/3 ks
-
Kakao 15 g
-
Cukor trstinový 5 g
-
Šťava z limety
-
Černice 10 g
-
Čerstvá mäta
Zapekané morčacie prsia
-
Morčacie prsia 120 g
-
Pór 50 g
-
Paprika žltá 50 g
-
Paradajka 70 g
-
Mrkva 50 g
-
Patizón 50 g
-
Smotana na varenie 10 % 100 ml
-
Šťava z limety
-
Soľ, čierne korenie mleté
Recepty nájdete v knihe Katky Skybovej Redukčná diéta.
Pozrite si vo videu, ako zvládla dvadsiaty tretí deň našej výzvy Zuzka Vačková. Podarilo sa jej dodržať tento jedálniček?
Ako zhodnotila tento deň Katka?
Oplatí sa šetriť tukom. Tuk sa nachádza skoro v každom jedle, okrem väčšiny ovocia. Množstvo skrytých tukov je aj v polotovaroch. Živočíšnych tukov máme zväčša dostatok, preto ich skúste čo najčastejšie vymeniť za tie rastlinné.
Kvalitné oleje, napríklad olivový, avokádový či repkový, avokádo namiesto masla, semienka a oriešky sú zdrojom rastlinných tukov.
Ale pozor! Gram tuku má 2x toľko kalórií ako 1 g bielkoviny či sacharidu.
Dobrú chuť a na zdravie!