Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Výzva

Životný štýl

Zdravo a so srdcom: 16. deň výzvy

Naša 28-dňová výzva je v plnom prúde. Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý pre vás pripravila Zuzka Vačková a Katka Skybová.

01.03.2023

Zdravo a so srdcom: 16. deň výzvy
  • Raňajky: Hrianka so šošovicovou nátierkou
  • Desiata: Mandarínka
  • Obed: Zelená polievka, Jelenie ragú so zemiakmi
  • Olovrant: Tvaroh s jahodami
  • Večera: Grilované šampiňóny s rukolou

16. deň = 1 189 kcal - 4 974 kJ

Jedálničky sú zamerané na redukciu.

Ak nemáte záujem redukovať hmotnosť, chcete ale pestrý a vyvážený jedálniček, navýšte energiu o zhruba 3 000 kJ.
Môžete zväčšiť porcie, dodať prílohy či chlieb.

Hrianka so šošovicovou nátierkou

  • Červená šošovica 20 g
  • Šalotka 15 g
  • Cesnak 1 struk
  • Olej 1/2 ČL
  • Paprika mletá sladká na špičku noža
  • Soľ, čierne korenie mleté
  • Chlieb slnečnicový 60 g

Mandarínka

  • Mandarínka 150 g

Zelená polievka

  • Čínska kapusta 120 g
  • Cuketa 120 g
  • Ľadový šalát 50 g
  • Cibuľa 15 g
  • Cesnak 1/2 struku
  • Olej 1 ČL
  • Soľ, čierne korenie mleté
  • Šťava z citróna

Jelenie ragú so zemiakmi

  • Jelenie stehno 150 g
  • Olej 2 ČL
  • Mrkva 50 g
  • Petržlen 50 g
  • Zeler 50 g
  • Cibuľa 30 g
  • Čierne korenie mleté
  • Bobkový list
  • Paprika mletá sladká
  • Kajenské korenie
  • Tymian, soľ
  • Zemiaky 100 g

Mäso sprudka opečte na rozohriatom oleji, pridajte nahrubo nakrájanú cibuľu, soľ a korenie a duste asi 30 minút. Potom pridajte na väčšie kusy nakrájanú zeleninu a duste ďalších 30 minút. Zemiaky ošúpte a uvarte v osolenej vode.

Tvaroh s jahodami

  • Tvaroh jemný 100 g
  • Jahody 100 g

Grilované šampiňóny s rukolou

  • Šampiňóny 250 g
  • Šunka dusená 30 g
  • Syr s modrou plesňou 30 g
  • Rukola 20 g
  • Olej 1 ČL 
  • Šťava z citróna

Recepty nájdete v knihe Katky Skybovej Redukčná diéta. 

Pozrite si vo videu, ako zvládla šestnásty deň našej výzvy Zuzka Vačková. Podarilo sa jej dodržať tento jedálniček? 

 

Ako zhodnotila tento deň Katka?

Na obed by sme mali zjesť asi 1/3 denného príjmu kalórií.
Preto je ideálne dať si dobrú polievku a aj druhé jedlo. 
Dobrý obed nás zasýti, no neunaví. Preto je ideálne voliť jednoduché jedlá, napríklad mäso či rybu so zeleninou. Alebo naopak prílohu so zeleninou.
Červené jelenie mäso, ktoré zvolila Zuzka, je výborným zdrojom železa aj nenasýtených mastných kyselín. Úspech je v pestrosti a v porciách, ktoré sú tak akurát. 
Dobrú chuť a na zdravie.

Zaujali vás tieto články?