Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Výzva

Zdravo a so srdcom: 2. deň výzvy

Dnešný jedálniček vás utvrdí v tom, že sa môžete zdravo stravovať, aj keď práve nebudete doma vo vlastnej kuchyni.

15.02.2023

Zdravo a so srdcom: 2. deň výzvy
  • Raňajky: Kajzerka s bryndzovou nátierkou
  • Desiata: Ovocný šalát
  • Obed: Fazuľová polievka, quinoa s teplým šalátom
  • Olovrant: Cuketové kanapky s figami
  • Večera: Zeleninové muffiny

2. deň = 1 097 kcal - 4 590 kJ

Jedálničky sú zamerané na redukciu.

Ak nemáte záujem redukovať hmotnosť, chcete ale pestrý a vyvážený jedálniček, navýšte energiu o zhruba 3 000 kJ.
Môžete zväčšiť porcie, dodať prílohy či chlieb.

Kajzerka s bryndzovou nátierkou

  • Cibuľka jarná 15 g
  • Bryndza 1 PL
  • Kyslá smotana 10 % 1 PL
  • Celozrnná žemľa 1 ks

Ovocný šalát

  • Mandarinka 70 g
  • Kiwi 70 g

Fazuľová polievka, quinoa s teplým šalátom

  • Fazuľa mäsitá červená 40 g
  • Fazuľové struky 30 g
  • Paprika červená 30 g
  • Paradajka 100 g
  • Cibuľa 15 g
  • Cesnak 1/2 struku
  • Šunka 25 g
  • Soľ, oregano, petržlenová vňať
  • Korenie čierne mleté

Quinoa s teplým šalátom

  • Stonkový zeler 150 g
  • Paradajky 150 g
  • Šalotka 50 g, Cesnak 1/2 struku
  • Zázvor 1 ČL
  • Olej 1 ČL
  • Čierne korenie mleté, soľ
  • Garam masala
  • Karí
  • Quinoa 30 g

Nakrájanú šalotku opražte na rozpálenom oleji, pridajte roztlačený cesnak, zázvor a nakrájaný stonkový zeler. Krátko restujte. Pridajte koreniny, soľ a paradajky nakrájané na štvrtinky. Hrniec zakryte pokrievkou a duste asi 10 minút. Podľa potreby podlejte malým množstvom vody. Quinou pred varením namáčajte vo vode 10 minút. Vodu zlejte, pridajte 70 ml studenej vody a na miernom plameni varte asi 15 minút.

Cuketové kanapky s figami

  • Cuketa 100 g
  • Čerstvý kozí syr 50 g
  • Figa 2 ks 80 g

Zeleninové muffiny 

  • Brokolica 50 g
  • Červená paprika 20 g
  • Pór 10 g
  • Tvrdý syr 30 g
  • Mlieko 1 PL
  • Vajce 1 ks
  • Soľ, petržlenová vňať
  • Čierne korenie mleté

Recepty nájdete v knihe Katky Skybovej Redukčná diéta. 

Pozrite si vo videu, ako zvládla druhý deň našej výzvy Zuzka Vačková. Podarilo sa jej dodržať tento jedálniček?

 

Ako zhodnotila tento deň Katka?

Pekný jedálniček. Na obed je ideálne prijať až 35 % dennej energie. Šošovicová polievka je pomerne sýta, obsahuje veľa sacharidov aj tuk, takže na obed stačila. 

Aj keď ste mimo domu, plánujte a jedzte pravidelne. Nedoženie vás tak na večer vlčí hlad a môžete si dať na večeru už len niečo ľahké. A k tomu pokojne aj kopec zeleniny, tepelne upravenej alebo surovej. 

A pozor na pitný režim! Pite pravidelne a najmä vodu a nesladené čaje.

 

Zaujali vás tieto články?