Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Výživa

chudnite zdravo jedlo

Jedzme ako v Stredomorí a buďme zdraví

Aj vy hľadáte ten správny spôsob stravovania, teda diétu, ktorá by vám chutila, no zároveň by ste vedeli, že prospieva zdraviu a udržíte si vďaka nej váhu v norme?

16.05.2023

Jedzme ako v Stredomorí a buďme zdraví

V článku sa dozviete:

  • Ako vyzerá stredomorská strava?
  • Aké sú jej hlavné benefity pre zdravie?
  • Čo vôbec nepatrí do stredomorskej stravy?

Možno to netreba komplikovať. Jedzte tak, ako jedia v Stredomorí.

Stredomorská alebo mediteránska strava je spôsob stravovania, ktorý vychádza z tradičného stravovania ľudí na ostrove Kréta a v južnom Taliansku v polovici 20. storočia. Zistilo sa, že ľudia z týchto oblastí sa dožívajú vyššieho veku, ako je bežný priemer, a to v dobrom zdraví.

No nejde len o jedlo, ale aj o celkový spôsob života s dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu, dostatkom odpočinku a s dostatkom času stráveného v kruhu rodiny a priateľov. A práve tento bod je veľmi dôležitý. Komunita a pocit spolupatričnosti je skutočne liečivý.

Stredomorská kuchyňa je postavená na rastlinnej strave.

Hlavnú rolu v nej zohráva zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, kvalitné oleje namiesto živočíšnych tukov, orechy a semená. To dopĺňajú mliečne výrobky, vajcia, biele mäso a ryby. Červené mäso a cukor sú ponechané na špeciálne príležitosti a jedia sa málo. Pitný režim tvorí najmä voda a občas deci červeného vína.

Nie je to nič náročné, však? Výhodou tejto diéty alebo stravovania je to, že je nesmierne chutná, pestrá, sýta a jednoduchá na prípravu.

A aké sú jej hlavné benefity pre zdravie?

Stredomorský spôsob stravovania znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, rozvoja diabetu, demencie a zhoršovanie kognitívnych funkcií. Tiež znižuje riziko rakoviny a prospieva črevnému zdraviu, ktoré je nesmierne dôležité pre celkové dobré fungovanie organizmu. Táto strava zmierňuje chronický zápal v tele, čím ho chráni pred chorobnými procesmi.

V roku 2022 bola vyhlásená za najlepšiu diétu pre diabetikov

 

Pomáha udržiavať zdravú váhu, krvný cukor aj cholesterol v norme a znižuje riziko metabolického syndrómu.

Jednoducho, samé dobré a dôležité veci.

Zo stredomorskej stravy vychádzajú aj jedálničky, ktoré sme pre vás pripravili vo forme videí v projekte „Zdravo a so srdcom“. Všetky recepty nájdete v knihe Redukčná diéta 2.

 

Jednoduché pravidlá stredomorskej stravy

Základ tvorí:

  • Množstvo zeleniny. Zelenina by mala byť súčasťou každého jedla.
     

  • Ovocie. Radšej ako džús, ktorý neobsahuje vlákninu.
     

  • Celozrnné výrobky. Vymeňte ich za biele pečivo. To platí aj o ryži a cestovinách. Celozrnné obsahujú vlákninu a sú tak omnoho výživnejšie a zdravšie.
     

  • Ryby. Ideálna 2x do týždňa, a to najmä tie mastné – losos, makrela či sardinky.
     

  • Olivový olej. Vymeňte ho za živočíšny tuk v studenej aj teplej kuchyni.
     

  • Zdravé tuky. Vo forme avokáda, orechov a semien.
     

  • Bylinky a korenie. Sú zdrojom zdraviu prospešných látok a ušetria vám soľ.
     

Obmedzene:

  • Biele mäso. Teda hydina, nemusí byť na tanieri každý deň.
     

  • Mliečne výrobky a vajcia. Vhodný je napríklad grécky jogurt (existuje aj v ľahkej verzii), ktorý má 3x toľko bielkovín ako bežný, vychutnajte si s mierou aj tvrdé syry.
     

Len občas:

  • Červené mäso a cukor.
     

Vôbec:

  • Polotovary a ultraspracované potraviny. Všetky potraviny by mali byť čerstvé a vysokej kvality.

Pozrite si aj naše video:

 

Zaujali vás tieto články?