Chcete sa zorientovať v potravinách a jesť zdravšie?
Alfou a omegou je začať čítať zloženie potravín a výživové hodnoty. Ako na to?
05.09.2023
Zloženie potravín
Na obaloch potravín vždy nájdete informáciu o zložení surovín. Základné pravidlo je, že čím menej ingrediencií potravina obsahuje, najmä typu arómy či stabilizátory, tým je menej spracovaná. Kto má chuť, môže si naštudovať aj jednotlivé označenia typu E či iných látok.
Súčasťou zdravého stravovania by mali byť najmä nespracované či primárne spracované potraviny, čo je napríklad mlieko, syry a chlieb. Naopak by v ňom nemali byť ultraspracované potraviny typu napolitánky, sladené nápoje, mrazené hotové jedlá a podobne.
V rámci zdravého stravovania si teda vyberajte čo najmenej spracované potraviny s čo najmenším počtom látok, ktorých názvom nerozumiete. Pozrite si napríklad zloženie obyčajného dopekaného pečiva v obchode. Má asi osem riadkov. Ideálny je skôr chlieb z pekárne či z obchodu, ktorý obsahuje len základné zložky.
Makroživiny
Potraviny obsahujú základné makroživny sacharidy, tuky, bielkoviny a vlákninu. Každá makroživina má svoju úlohu v metabolizme, a preto by sme nemali žiadnu z nich vyradiť z jedálnička.
-
Sacharidy a bielkoviny obsahujú to isté množstvo energie, no sacharidy telo využíva ako primárny zdroj energie.
-
Bielkoviny ako stavebnú zložku tkanív, najmä svalov, ale aj pokožky či vlasov.
-
Tuky nám poskytujú najviac dostupnej energie, ale sú aj zložkami buniek a hormónov (pre ženy sú obzvlášť dôležité).
-
Vláknina zväčšuje objem stolice, optimalizuje vyprázdňovanie a je výživou pre črevné probiotické baktérie.
Energia a výživová hodnota potravín
Dôležité je aj sledovanie energetickej a výživovej hodnoty potravín. Máme skúsenosť, že ľudia si tieto údaje o potravinách zväčša nepozerajú. Preto sa často nechajú pomýliť reklamou a za zdravé či diétne pokladajú vysokoenergetické potraviny.
Na etikete je vždy uvedená celková energia v kilokalóriách či kilojauloch. 1 kJ = 4,2 kcal. Potravina obsahujúca 420 kJ má teda 100 kcal.
-
1 g sacharidov = 4 kcal (17 kJ)
-
1 g bielkovín = 4 kcal (17 kJ)
-
1 g tuku = 9 kcal (38 kJ)
-
1 g vlákniny = 2 kcal (9 kJ)
Výživové údaje na 100 g balkánskeho syra |
|
Energia |
964 kJ/230 kcal |
Tuky |
18 g |
Z toho nasýtené MK |
11,9 g |
Sacharidy |
1,5 g |
Z toho cukry |
1,5 g |
Bielkoviny |
16 g |
Soľ |
5,0 g |
Ako si vyberať?
Ako si vyberáte napríklad jogurty? Všímate si jeho obsah tuku, bielkovín či cukru?
Poďme sa pozrieť, ako si vybrať ten správny jogurt.
-
Najprv si porovnajte celkovú energiu. To je jednoduché.
-
Všimnite si obsah tuku.
Smotanový a bežný grécky jogurt má až 10 g tuku na 100 g, čo je 3x viac ako biely jogurt 3 % a až o 100 % tuku viac ako grécky jogurt 0 %. Tuk je nositeľom energie a možno s ním chcete šetriť.
-
Čo sa týka bielkovín, najlepší je grécky jogurt alebo skyr.
Obsahuje až 4x viac bielkovín ako sladký smotanový jogurt. Viac bielkovín chceme, sú dôležitou zložkou stravy, ktorú bežne prijímame v nedostatočnom množstve.
-
A potom sacharidy a jednoduché cukry.
Sladký ovocný jogurt ich obsahuje 12 g na 100 g, čo je až 4x viac ako biely jogurt.
Denný odporúčaný limit jednoduchých cukrov je 25 - 50 g.
Dobrým riešením je teda kúpiť si biely jogurt nesmotanový a doma si ho dochutiť, napríklad ovocím. Ušetríte zbytočný cukor, tuk a kalórie.
-
Dôležitým údajom je aj obsah soli, pričom odporúčaný denný limit soli je 5 g.
-
Rovnako obsah nasýtených mastných kyselín, ktorých odporúčaný denný limit je do 20 g.
Vhodné sú naopak mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, z nich najmä omega-3.
Podobne si môžete všímať a porovnávať energiu a výživové hodnoty syrov, údenín, pečiva či iných potravín. Postupne sa naučíte, ktoré potraviny sú zdrojom bielkovín či vlákniny, sú to tie ideálne, a ktoré sú naopak zdrojom tuku, soli a jednoduchých cukrov. Tie pre naše zdravie nie sú ideálne, a preto je vhodné konzumovať ich v obmedzenom množstve či niektoré dokonca vôbec.
Pozrite si aj naše video:
O odborníkovi