Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Zdravo a so srdcom

chudnite zdravo cukor

Chcete byť dlho mladí, zdraví alebo schudnúť? Udržte si stabilný cukor

Udržať si stabilnú hladinu cukru v krvi (glykémiu) je veľmi dôležité. Pre zdravie, chudnutie aj pre spomalenie starnutia. Poznáte triky, ako nemávať s cukrom?

20.06.2023

Chcete byť dlho mladí, zdraví alebo schudnúť? Udržte si stabilný cukor

V článku sa dozviete:

  • Aká je normálna hladina cukru v krvi?
  • Ako nám stabilná hladinu cukru v krvi prospieva?
  • Čo spôsobujú v tele veľké výkyvy cukru v krvi?
  • 9 tipov, ako si udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.

O tom, že stabilná hladina cukru v krvi je fajn, ste už možno počuli. Keď je príliš nízka, cítime slabosť a hlad, keď je privysoká a v tele zle regulovaná, hovoríme o ochorení. Ide o diabetes I. či II. typu alebo o inzulínovú rezistenciu, či prediabetes, teda predštádium cukrovky.

Normálna hladina cukru v krvi je 3,3 – 5,5 mmol/l, hodinu až dve po jedle do 8,5 mmol/l.

Pre ľudí s cukrovkou je stabilizovanie krvného cukru životne dôležité. Ale pozor! Prospieva každému. Aké má výhody?

Ako nám stabilná hladinu cukru v krvi prospieva?

  • Reguluje pocit hladu a sýtosti, vďaka čomu bráni vlčiemu hladu a nekontrolovanému jedeniu.
     

  • Zbavuje nás častého hladu, únavy aj zahmleného myslenia.
     

  • Pomáha pri úprave hormonálnych problémov, problémov s plodnosťou aj symptómoch menopauzy.
     

  • Prospieva kvalite pleti a spomaľuje starnutie.
     

  • Zlepšuje spánok aj imunitu.
     

  • Zmierňuje príznaky duševných ochorení.
     

  • Je prevenciou pred inzulínovou rezistenciou a cukrovkou.
     

  • Pomáha nám v prevencii pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, Alzheimerom, rakovinou aj stukovatením pečene.
     

  • Je prevenciou pred priberaním podkožného tuku a prospieva chudnutiu.
     

Prečo je to tak?

Pri rýchlom vzostupe cukru prichádza k zaťaženiu mitochondrií, ktoré začnú vo zvýšenej miere produkovať voľné radikály. Tieto agresívne látky poškodzujú naše bunky a DNA a vedú k oxidatívnemu stresu a zápalu. Práve tento zápalový proces stojí za väčšinou civilizačných ochorení. Zároveň prichádza k starnutiu organizmu v procese, ktorý sa nazýva glykácia.

Uvodzovky obrazok

Veľkými výkyvmi cukru v krvi prichádza k reakcii, ktorá sa nazýva glykácia. Tá vedie k ochoreniam spojeným so starnutím. Ak spomalíme glykáciu, spomalíme proces starnutia.

Pri tejto reakcii prichádza k naviazaniu glukózy na bielkoviny a tuky. To vedie k tvorbe produktov nazývaných AGE (advanced glycation end products), ktoré sa kumulujú v tkanivách, čo následne vedie k strate funkcie bielkovín a k zhoršenej elasticite tkanív v cievach, koži či šľachách.

Pri zvýšení hladiny cukru v krvi sa zároveň vyplavuje inzulín a nadbytočná glukóza sa ukladá do pečene, svalov a tukových buniek. Vtedy priberáme.

 

Tipy a triky od Jessie Inchauspé alias Glucose Goddess, ako si udržať stabilnú hladinu cukru v krvi

 

1. Jedzte potraviny v správnom poradí

Najprv zeleninu a bielkoviny (mäso, vajcia, ryby, mliečne výrobky, tofu). Potom sacharidové potraviny (chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky...)

2. Ku každému jedlu jedzte zeleninu

Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

3. Jedzte slané raňajky

Pomôžu vám regulovať pocit hladu a stabilizovať hladinu cukru v krvi už od rána.

4. Ovocie jedzte v celku

Džúsy  neobsahujú vlákninu, čo má za následok rýchly vzostup hladiny cukru v krvi. Preto jedzte ovocie v celku.

5. Dajte si slanú desiatu

Sladká desiata na lačný žalúdok rozkolíše hladinu cukru, zvyšuje pocit hladu a podporuje priberanie.

6. Sladké až po jedle

Ak máte chuť na niečo sladké, zjedzte to radšej po jedle. Vaša hladina cukru zostane stabilnejšia.

7. Lyžička jablčného octu do vody pred jedlom

Pomôže vám znížiť nárast glykémie až o 30 %. Jablčný ocot blokuje enzým amyláza, ktorý rozkladá cukry už v ústach.

8. Aspoň 10 minút pohybu po jedle

Svaly spotrebujú časť prijatej energie a glykémia zostane stabilnejšia.

9. „Oblečte“ sacharidové jedlá

Pridajte k chlebu šunku, k ovociu tvaroch. Jednoducho, pridajte k sacharidovým jedlám bielkovinu a tuk. Hladina cukru zostane stabilnejšia a vy sýtejší.

Pozrite si aj naše video:

 

 

Ilustracny profilovy obrazok

O odborníkovi

PharmDr. Katarína Skybová jr.

Je riaditeľkou Inštitútu kompliment®. Vyštudovala Farmaceutickú fakultu v Bratislave. Dlhodobo sa venuje zdravému životnému štýlu a redukcii hmotnosti. Je spoluautorkou kníh Fresh Diet a Redukčná diéta 2. Aktívne publikuje vo viacerých slovenských médiách.

Zaujali vás tieto články?