Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Výživa

chudnite zdravo potraviny

Ako sa schladiť aj vďaka potravinám

Ktoré potraviny nás v lete ochladia a ktoré naopak rozhorúčia? Najmä východná medicína rozdeľuje potraviny na tie, ktoré vytvárajú v tele teplo či naopak chlad. A je to tak, správny výber potravín nám môže pomôcť cítiť sa sviežejšie a mať viac energie aj v horúčavách.

19.07.2023

Ako sa schladiť aj vďaka potravinám

Horúce počasie je pre telo záťaž, preto by sme ho mohli pre náš lepší pocit jedlom osviežiť a „neprekúriť“.

Štúdia, ktorá sa zaoberala „chladnými“ a „hrejivými“ potravinami, identifikovala, že chladivý účinok na telo majú potraviny s dostatkom kyseliny listovej a vitamínmi skupiny B, najmä B12 a B6 a potraviny s dostatkom vody, vlákniny či horčíka.

Naopak bielkoviny, tuky a sacharidy, ktoré sú v potravinách nositeľom kalórií, ale aj železo, zinok či selén mali na telo „hrejivý“ účinok.

Z čoho si vyskladať „chladivý“ jedálniček?

Ako by teda mala vyzerať naša strava počas horúcich dní? Čo zapojiť do jedálnička a čo naopak vynechať?

 

ÁNO

 

  • Jedzte potraviny, ktoré majú menej kalórií, pretože uvoľňovaním energie z jedla vzniká teplo. Pre schladenie sú preto vhodné potraviny, ktoré majú veľký objem a málo kalórií. Sem patrí zelenina a ovocie, chudé mäso či nízkotučné kyslomliečne výrobky.
     

  • Jedzte menšie porcie. Aj veľká porcia nízkokalorického jedla môže mať veľa energie a vo finále nás rozhorúčiť, preto sa v lete neprejedajte, ale zvoľte menšie porcie viackrát za deň.
     

  • Jedzte potraviny s veľkým obsahom vody. Je to najmä zelenina a ovocie – uhorky, paradajky či melóny.
     

  • Ovocie namiesto sladkostí. Obsahuje veľa vody a žiaden tuk (nehovoríme o avokáde či olivách). Vyberajte si menej sladké druhy, bobuľové ovocie, kiwi či citrusy, ktoré majú chladivý efekt.
     

  • Jedzte chudé mäso a mliečne výrobky. Obsahujú vitamíny skupiny B a sú zdrojom bielkovín.
     

  • Jedzte potraviny s obsahom kyseliny listovej. Je to najmä zelená listová zelenina, ružičkový kel, orechy, hrášok, ale aj pečienka, cestoviny, ryža či iné obilniny.
     

  • Pite veľa vody a minerálky, najmä s obsahom horčíka. Hydratácia je dôležitá a v lete to platí dvojnásobne. Paradoxne, voda sa zadržiava pri nedostatočnom pitnom režime. V lete sa viac potíme, preto strácame z tela aj viac minerálnych látok. Tie môžeme dopĺňať minerálkami, ideálne do 0,75 dcl denne.
     

  • Vymeňte kávu za zelený čaj. Káva patrí do skupiny „hrejivých“ potravín, zatiaľ čo zelený čaj je „chladivý“. Výhodou čajov v lete je to, že aj keď nie sú celkom studené, nevadí to. Na rozdiel od teplej vody či minerálky.
     

  • Používajte mätu. Do nápojov aj do šalátov. Mentol má chladivé účinky.

 

NIE

  • Vyhnite sa mastným a vyprážaným jedlám. Ani do šalátov nepoužívajte príliš veľa oleja. Tuk trávenie spomaľuje a zaťažuje.
     

  • Neprejedajte sa. Veľa kalórií spôsobuje uvoľnenie veľkého množstva energie, ktorá nás poriadne zohreje. A to práve nechceme.
     

  • Používajte menej štipľavého korenia. Čili, cesnak, čierne korenie, zázvor, ale aj škorica podporujú v tele tvorbu tepla.
     

  • Pite menej alkoholu. Dehydruje a vytvára v tele teplo, najmä ten viac percentný.
     

  • Menej soľte. Soľ zadržiava  v tele vodu, čo nie je príjemné.

 

Mediteránska strava môže byť

V Stredomorí na juhu Európy sú na horúce počasie zvyknutí. Preto je aj pôvodná mediteránska strava postavená tak, aby telo dobre živila, no nezaťažovala a neprehrievala.

Hlavnú rolu tu zohráva zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, kvalitné oleje namiesto živočíšnych tukov, orechy a semená. To dopĺňajú mliečne výrobky, vajcia, biele mäso a ryby. Červené mäso a cukor sú ponechané na špeciálne príležitosti a jedia sa málo. Pitný režim tvorí najmä voda a občas deci červeného vína.

No pri stredomorskej strave nejde len o jedlo. Dôležitý je aj celkový spôsob života s dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu, dostatkom odpočinku a dostatkom času stráveného v kruhu rodiny a priateľov. A práve tento bod je veľmi dôležitý. Komunita a pocit spolupatričnosti je skutočne liečivý, veľmi prospieva našej psychike i celkovému zdraviu.

Potraviny s chladivým efektom:

  • Kiwi

  • Grep

  • Melóny

  • Jahody

  • Reďkovky

  • Zelený čaj

  • Uhorky

  • Paradajky

  • Baklažán

  • Vajcia

  • Tofu

  • Mlieko

  • Morské plody

 

Potraviny s hrejivým efektom:

  • Alkohol

  • Zázvor

  • Škorica

  • Čierne korenie a čili

  • Cukor

  • Tekvica

  • Kuracie mäso

  • Cesnak

  • Káva

  • Pistácie

  • Pór

  • Pažítka

 

Pozrite si aj naše video:

 

 

Ilustracny profilovy obrazok

O odborníkovi

PharmDr. Katarína Skybová jr.

Je riaditeľkou Inštitútu kompliment®. Vyštudovala Farmaceutickú fakultu v Bratislave. Dlhodobo sa venuje zdravému životnému štýlu a redukcii hmotnosti. Je spoluautorkou kníh Fresh Diet a Redukčná diéta 2. Aktívne publikuje vo viacerých slovenských médiách. Pedagogickej fakulte UK v Bratislave.

 

Zaujali vás tieto články?