Vianočné lieskovcové a parmezánové keksy od foodblogerky Stvory z kuchyne

Redakcia Chutne a zdravo 03.12.2020

Dnešné vianočné recepty pre nás pripravila Martina Dorkinová, autorka kuchárskych kníh Príbehy z kuchyne a úspešná foodblogerka z portálu Stvory z kuchyne. Vyskúšajte sladké lieskovcové keksy alebo slané parmezánové kolieska. Nebudete ľutovať.

Vianočné lieskovcové keksy

Ak si ani vy neviete predstaviť Vianoce bez vône a chuti orechov, vyskúšajte tieto netradičné orechové keksy. Originál recept od foodblogerky Stvory z kuchyne obsahuje lieskovce, ale môžete použiť akékoľvek obľúbené orechy, určite si pochutíte. Príjemným bonusom bude 100 % vianočná orechová vôňa v celom byte. 

Ingrediencie

  • 170 g zmäknutého masla
  • 130 g trstinového cukru + 2 PL na obalenie
  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • štipka soli
  • 100 g lúpaných lieskovcov + na posypanie
  • 100 g čokolády

 

Lieskové oriešky môžete nahradiť iným druhom orechov. FOTO: archív Stvory z kuchyne 

  1. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny.
  2. Pridáme vajce, škoricu a zašľaháme.
  3. Lúpané lieskovce opražíme na suchej panvici a po vychladnutí nasekáme nadrobno. Nasypeme do maslovej zmesi.
  4. Cesto poriadne premiesime v rukách a vymodelujeme z neho 2 šúľky. 
  5. Šúľky obalíme v cukre, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
  6. Odstáte vychladnuté cesto opatrne nakrájame na tenké kolieska. 
  7. Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Pečieme cca 15 minút pri teplote 180 ºC.
  9. Vychladnuté keksy namáčame alebo pofŕkame roztopenou čokoládou a posypeme zvyšnými orieškami.

Martina Dorkinová je úspešná autorka kuchárskych kníh a obľúbená foodblogerka.  FOTO: archív Stvory z kuchyne 

Parmezánové kolieska s tymiánom

Slané chuťovky nesmú na sviatočnom stole chýbať. Ako hovorí Martina Dorkinová: „...nech je to sladké čím zajedať a dorovnávať chute". Martina pre nás pripravila vynikajúce parmezánové kolieska s tymiánom.  

Ingrediencie

  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 ks stredne veľké vajce
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1/2 ČL soli
  • sušený tymián
  • 45 ml olivového oleja
  • 180 g pšeničnej hladkej múky
  • na posypanie:
    hrubozrnná soľ, tymián

Slané parmezánové kolieska môžete posypať aj rascou alebo sezamom. FOTO: archív Stvory z kuchyne 

  1. Všetky ingrediencie okrem múky a tymiánu zmiešame.
  2. Pridáme múku a vypracujeme cesto, ktoré dáme na polhodinu odležať do chladničky.
  3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  4. Vykrojené kolieska posypeme sušeným tymiánom a hrubozrnnou soľou, ktorú do cesta jemne zatlačíme. 
  5. Pečieme 15 - 20 minút pri teplote 190 ºC. 

TIP: Namiesto tymiánu môžete použiť rascu, sezam, alebo čokoľvek podľa vlastnej chuti. 

Prajeme vám dobrú chuť. Dajte nám vedieť, ako sa vám podarili na našej Facebook stránke

 



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera