Biochemik: Paradajky sú zdravšie varené

Redakcia Pravda o vitamínoch 08.09.2018

Naše telo potrebuje naozaj veľmi malé množstvo vitamínov. V zelenine ich je stále dosť. AutorizovanĂ© odborniĚ�kmi

Biochemik Pavel Blažíček pripomína staré známe pravidlo, rybu dvakrát týždenne. FOTO: preventivne.sk

Doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. je expert s dlhoročnou praxou v klinickej biochémii a laboratórnej medicíne. Viceprezident Slovenskej spoločnosti klinickej biochémie radí denne vypiť pohár paradajkovej šťavy, vitamíny v tabletkách uňho doma nehľadajte.

Existujú výskumy, ktoré tvrdia, že v súčasnosti je v ovocí a zelenine menej vitamínov ako kedysi. Zem je vyčerpaná, chemické postreky a hnojivá tomu tiež nepomáhajú. Máme robiť paniku?

Je pravda, že v Kushi Institute v USA analýzou živín od roku 1975 do 1997 zistili, že v dvanástich druhoch čerstvej zeleniny klesli priemerné hladiny vitamínu A o 21 percent a vitamínu C o 30 percent. Treba si ale uvedomiť, že vitamínov naše telo potrebuje naozaj malé množstvo. Stále ich je v ovocí a zelenine určite dostatok. Lenže ich musíte jesť päť, najlepšie sedem porcií denne.

Obľúbené jedlo Pavla Blažíčka, nad ktorým jeho syn síce ohŕňal nos, ale je to vitamínová bomba:


Koľko je to jedna porcia?

Jedna hrsť.

To je ale celkom dosť...

Nemusia byť len v surovom stave. Niektoré sú lepšie varené. Napríklad taká paradajka je výživnejšia tepelne spracovaná. Obsahuje lykopén, farbivo, vďaka ktorému je červená. A to chráni pred rakovinou. Lenže ten lykopén je schovaný v bunke. Pokiaľ tá bunka nepraskne, organizmus vstrebe len okolo tridsať percent lykopénu, ostatné ide stolicou von. Keď však paradajku povaríte a spravíte napríklad pretlak, bunky popraskajú a lykopén sa dá na sto percent vstrebať. Navyše sa nerozkladá varom. Polievku môžete ohrievať. Odporúčam každý deň pohár paradajkovej šťavy.

Červené farbivo v paradajkách chráni pred rakovinou. Lepšie sa vstrebe, keď rajčinu uvaríte. 

Ako sa stravujete vy sám?

Snažím sa. Dôležité je naozaj jesť dvakrát týždenne rybu. Ja mám najradšej lososa, len treba dať pozor na pôvod. Kvalitnejší je drahší, ale stojí to za to. Je tam zeaxantín a astaxantín, to sú perfektné antioxidanty, prospešné okrem iného napríklad pre zrak.

Máte nejaký obľúbený recept?

Najlepšie je robiť si zeleninu v pare. Vezmem si brokolicu, ružičkový kel, červenú kapustu, nechám to dvadsať minút pariť, potom si to dám na tanier a posypem napríklad strúhankou mierne opečenou na olivovom oleji. Tiež si pripravujem orechovú posýpku. Nameliem si vlašské orechy, mandle, tekvicové jadierka, lieskovce, dám si zmes do zavaraninového pohára do chladničky a vždy za lyžičku pridám buď do polievky, alebo posypem šalát. Orechy ale treba jesť s mierou. Sú veľmi kalorické, no napriek tomu sú výborné, lebo obsahujú mnohé stopové prvky a mikronutrienty.



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera