7 účinných kombinácií, ako z jedla dostanete maximum vitamínov
Naučte sa, ako si správne vyskladať jedlo na tanieri a získať tak z neho čo najviac výživných látok.
08.09.2018
Už kvapka oleja vie spraviť veľkú zmenu. FOTO: Pixabay
Viete ako potraviny správne kombinovať, aby ste využili čo najviac vitamínov? Pomôžu vám tieto tipy:
- Ak chcete získať čo najviac úžitku z vitamínov rozpustných v tukoch, pokvapkajte si zeleninu kvalitným olejom alebo ju jedzte zároveň s orechmi. Inšpiráciou môže byť parená zelenina posypaná orechovou zmesou alebo pečený batat pokvapkaný olivovým olejom.
- Vitamín A sa lepšie vstrebe spolu so zinkom. Vyskúšajte mrkvový šalát posypaný tekvicovými semienkami.
- Céčko napomáha absorpcii železa. Vhodné sú cereálie s jahodami či fazuľový šalát so zeleným hráškom.
- Vitamín C pomáha aj vstrebávaniu kyseliny listovej. Ak si pokvapkáte zeleninový šalát citrónovou šťavou, robíte dobre.
- Vitamín D a vápnik najlepšie využijete spolu s vitamínom K, ktorý zabezpečuje správne smerovanie vápnika do kostí. Najlepší prírodný zdroj vitamínu K2 je staré japonské jedlo natto, čo je „syr“ z fermentovaných sójových bôbov. U nás je známejší tempeh. Jedzte ho spolu so špenátom.
- Zo špenátu s malým množstvom oleja získame omnoho viac vitamínu K1.
- Pri jedení zeleniny a ovocia je dôležité potravu dobre prežuť. Vtedy dochádza k zmiešaniu niektorých enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu. Keď užijete multivitamín v tabletke a zapijete ho vodou, o chvíľu je v moči. Odborník radí preto aj výživové doplnky podrviť a prijímať ich s jedlom.