Ratatouille ako z rozprávky
Lahodné ratatouille môžete povzniesť na sviatočné jedlo.
14.05.2020

Nezľaknite sa na pohľad náročnejšej prípravy. Ratatouille je zeleninový obed, ktorý stojí za to. FOTO: www.preventivne.sk
Ingrediencie
- 3 ks cukety
- 3 ks baklažány
- 10 ks väčších paradajok
- 2 veľké papriky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 stredne veľká cibuľa alebo pór
- olivový olej
- soľ
- rozmarín
Postup
- Cukety, baklažány a paradajky narežeme na tenké plátky. Používame zeleninu približne rovnakého priemeru.
- Papriku, cesnak a cibuľu alebo pór nadrobno nakrájame a na rozohriatom olivovom oleji popražíme.
- Keď paprika zmäkne, pridáme časť narezaných cukiet, baklažánov a paradajok (približne jednu tretinu).
- Pridáme soľ a rozmarín, podľa chuti môžeme pridať aj chilli papričky, povaríme domäkka.
- Uvarenú zeleninu rozmixujeme na redšie pyré (ak je pyré príliš husté, pridáme vodu).
- Na spodok tortovej formy natrieme zhruba pol centimetrovú vrstvu pyré, na ktoré striedavo ukladáme nakrájanú zeleninu.
- Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme.
- Z papiera na pečenie vystrihneme kruh a v jeho strede urobíme otvor.
- Papierom prikrytú formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme cca 90 min.
Dobrú chuť!
Tip na servírovanie: Pomocou vykrajovača naaranžujeme hotové ratatouille na stred taniera, ozdobíme omáčkou a kúskom pažítky.
Extra tip: Ak vám zvýši pyré, môžete si z neho urobiť chutnú polievku, ktorú podávame s krutónmi.