Najlepší veľkonočný mazanec s mandľovým mliekom
Vyskúšajte zdravšiu alternatívu tradičného koláča s celozrnnou múkou a goji.
07.04.2020

Veľkonočný mazanec s mandľovým mliekom je jemný a vláčny. FOTO: www.preventivne.sk
Ingrediencie
- 300 g celozrnnej múky
- 200 g hladkej múky
- ½ kocky čerstvého droždia
- 250 ml mandľového mlieka
- 100 g práškového cukru
- hrsť goji (hrozienok)
- 100 g masla
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- 50 ml rumu (alebo esencia)
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
Postup
- Goji alebo hrozienka namočíme do rumu.
- Múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou, do múky urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme cukor, nalejeme časť teplého mandľového mlieka a rukou droždie v mlieku rozmiešame. Droždie necháme 15 minút narásť.
- Vo zvyšku teplého mlieka necháme rozpustiť maslo.
- Do múky pridáme mlieko s maslom, žĺtky a goji (hrozienka). Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Z cesta urobíme tri približne 50 cm dlhé šúľky, ktoré zapletieme ako vrkoč a vložíme do okrúhlej formy na pečenie. Vo forme ich necháme ešte 15 minút pod utierkou podkysnúť.
- Cesto potrieme bielkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 10 minútach znížime teplotu na 150 stupňov a dopekáme ešte približne 20 minút.