Najlepší veľkonočný mazanec s mandľovým mliekom

Redakcia Chutne a zdravo 07.04.2020

Vyskúšajte zdravšiu alternatívu tradičného koláča s celozrnnou múkou a goji.

Veľkonočný mazanec s mandľovým mliekom je jemný a vláčny.  FOTO: www.preventivne.sk

Ingrediencie

  • 300 g celozrnnej múky
  • 200 g hladkej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 250 ml mandľového mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • hrsť goji (hrozienok)
  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • 50 ml rumu (alebo esencia)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru

Postup

  1. Goji alebo hrozienka namočíme do rumu.
  2. Múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou, do múky urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme cukor, nalejeme časť teplého mandľového mlieka a rukou droždie v mlieku rozmiešame. Droždie necháme 15 minút narásť.
  3. Vo zvyšku teplého mlieka necháme rozpustiť maslo.
  4. Do múky pridáme mlieko s maslom, žĺtky a goji (hrozienka). Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  5. Z cesta urobíme tri približne 50 cm dlhé šúľky, ktoré zapletieme ako vrkoč a vložíme do okrúhlej formy na pečenie. Vo forme ich necháme ešte 15 minút pod utierkou podkysnúť.
  6. Cesto potrieme bielkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 10 minútach znížime teplotu na 150 stupňov a dopekáme ešte približne 20 minút.

Dobrú chuť!



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera