Vianočné desatoro: Jednoduché tipy pre zdravšie koláčiky
Ako vybrať správne suroviny na prípravu nielen vianočných pokrmov.
13.12.2018
Autor: Hanka Málková
Cítite tú vôňu? Už sa tešíte? Sladké linecké kolieska plnené kyslastým džemom a štedro posypané cukrom, čokoládovo - orechové šuhajdy, vanilkové rožky, medovníčky s cukrovou polevou, štedrák, makový závin, medvedie labky, fúkané rožky, trené maslové pečivo máčané v čokoláde, biskupský chlebíček... Rozmýšľate, ako upiecť vianočné pečivo, a pritom veľmi nezhrešiť? Zoznam tradičných cukroviniek nemusíte škrtať. Stačia totiž len malé zmeny a aj sviatočné hodovanie môže byť o niečo zdravšie. Vyskúšajte užitočné tipy pri pečení vianočných dobrôt, vďaka ktorým sa po sviatkoch budete usmievať aj pri pohľade na ručičku na váhe:
-
Čokoládovú polevu na koláčiky si pripravte sami z kvalitnej čokolády. Nekupujte hotové polevy, ktoré môžu obsahovať nevhodné transmastné kyseliny.
-
Pri nákupe čokolády hľadajte na obale názov „čokoláda“. Dajte si pozor na menej kvalitné náhrady, v ktorých je časť kakaového masla nahradená rastlinným tukom, často s nevhodným zložením. Nenechajte sa zmiasť čokoládovými pochúťkami, cukrovinkami či výrobkami, kde je zámerne vynechané slovo „čokoláda“.
-
Pri pečení pečiva sa snažte menej sladiť. Namiesto cukru môžete čiastočne využiť ovocie, ktoré je výhodné vzhľadom k vyššiemu množstvu vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Vďaka značnému obsahu cukru možno využiť do niektorého pečiva aj mrkvu.
-
Bielu múku možno nahradiť úplne alebo čiastočne celozrnnou, ktorá má viac vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Nebojte sa použiť aj iné druhy múky, napríklad špaldovú, ražnú, pohánkovú, sójovú či amarantovú.
-
Glykemický index cukroviniek znížite tým, že sa budete snažiť zabudovať do pečiva čo najviac bielkovín (sneh z bielkov, tvaroh) a čo najviac vlákniny (vločky, mrkva, ovocie, celozrnná múka).
-
Obmedzte tuky, ktoré sú nositeľom vysokej energetickej hodnoty. Namiesto maslových krémov používajte krémy pudingové, tvarohové, nezabudnite na želatínu alebo využívajte nízkotučné krémy či rastlinné tuky. Pokiaľ nemáte špeciálny recept, uberte z klasického receptu časť tuku (zhruba tretinu) a nahraďte ho mliekom, jogurtom či kefírom. Plechy nevymasťte, využite fólie na pečenie.
-
Tuky na pečenie vyberajte od známych výrobcov, u ktorých máte istotu, že neobsahujú vyššie množstvo nevhodných transmastných kyselín.
-
Na prípravu zemiakového šalátu použite zemiaky typu A, ktoré sú najmenej múčne a nerozvárajú sa. Vyberajte zemiaky, ktoré nie sú mechanicky poškodené alebo zelenkasté.
-
Na vyprážanie rezňa či kapra použite repkový olej, ktorý je tepelne stabilnejší ako častejšie používaný olej slnečnicový.
-
Ak kupujete zmrazené filé alebo iné ryby, vyberajte tie kvalitné. Sledujte množstvo pridanej vody a hľadajte na obale informáciu, či je ryba mrazená priamo na mori (seafrozen), najhorším variantom je dvakrát mrazená (doublefrozen).
Tipy a rady zostavila Hanka Málková zo spoločnosti STOB, ktorá sa zameriava na chudnutie bez diét a striktných obmedzení.