Sladké mirabelkové gule
Mirabelky môžeme natrhať priamo v lese, či v parkoch. Ak ich nemáte, tento recept môžete pripraviť so slivkami, nakrájajte ich na menšie časti, alebo s ringlotami, či čerešňami...Tento chutný recept pochádza z kuchyne Henriety Peškovičovej.
25.07.2018
Ingrediencie
150 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky,
100 g pohánkovej múky
250 g tvarohu
lyžica brezového cukr
štipka soli
trošku vody
lyžica mletej škorice a anízu
Umyté ovocie (mirabelky, alebo slivky )
krupica na osmahnutie
orechy
maslo na poliatie
med alebo sirup
čerstvé ovocie a voňavé bylinky
Postup
- V mise ručne vymiešame tvaroh so škoricou a anízom, štipkou soli a zmesou múk tak, že nám vyjde hladké a vláčne cesto. To rozvaľkáme na 2-3 mm a vykrojíme z neho štvorčeky v ktorých skryjeme mirabelky.
- Vygúľame guľky a varíme ich v horúcej posolenej vode kým nevyjdú navrch hladiny. Necháme ich tak asi dve minútky.
- Medzitým rozpustíme v hrnčeku maslo tak, aby sa jemne prevarilo ale nezhorelo. Na panvici osmahneme krupicu, keď je jemne hnedá, pridáme brezový cukor a orechy. Ak nemôžete orechy, pridajte si slnečnicové jadierka. Nepridávajte cukor skôr, lebo sa krupica bude lepiť.
- Guľky vyťahujeme z vody priamo do krupice a až na tanieri polejeme horúcim roztopeným maslom. Posypeme ovocím a bylinkami, a polejeme medom.