Mrkvové muffiny s lieskovými orechmi
Tieto muffiny sú vďaka banánu, hrozienkam a koreninám samé osebe sladké. Žiadny cukor navyše im nechýba.
18.12.2018
Autor: Hana Málková
Ingrediencie
180 g mrkvy
160 g banánov
100 ml polotučného mlieka
1 vajce
60 g masla alebo rastlinného tuku na pečenie
150 g špaldovej celozrnnej múky
6 g kypriaceho prášku
70 g lieskových orechov
50 g hrozienok
škorica, zázvor, badián
Postup
-
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Orechy pomelieme, časť (cca 20 g) si necháme na záverečné dozdobovanie muffinov. Hrozienka preložíme do mištičky, zalejeme vriacou vodou a necháme ich krátko napučať. Môžeme si ich aj s väčším predstihom naložiť do rumu.
-
Vajcia rozšľaháme, pridáme mlieko, roztlačený alebo rozmixovaný banán a tuk.
-
V inej mise si zmiešame všetky suché ingrediencie, teda múku, mleté orechy, kypriaci prášok, trochu škorice, badiánu a sušeného zázvoru, a postupne vmiešame k tekutej zmesi. Na záver pridáme do zmesi nastrúhanú mrkvu a namočené hrozienka.
-
Cestom plníme formičky na muffiny, ktoré následne posypeme zvyšnými nahrubo nasekanými orechmi. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 ° C cca 30 minút.
Nutričné hodnoty
- 1 porcia (90 g):
- 980 kJ
- bielkoviny 6 g
- tuky 12 g
- sacharidy 25 g
- SAFA 2,1 g
- cukry 10,1 g
- vláknina 3,5 g
Dobrú chuť!
Viac receptov a tipov na zdravé maškrtenie nájdete v e-booku Mlsej zdravě se STOBem.