Mercimek: turecká polievka z červenej šošovice

Redakcia Chutne a zdravo 22.03.2021

Máte chuť pripraviť pre svojich najbližších skutočne výnimočnú polievku, ktorá je zdravá, chutná a jednoduchá na prípravu? Vyskúšajte tureckú polievku Mercimek. Je nádherne oranžová, chutí po chilli a vonia ako stredomorie.

Ingrediencie

  • 250 g červenej šošovice
  • 2 zemiaky 
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 - 1,5 l hovädzieho vývaru alebo vody
  • 1/2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL masla alebo olivového oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL chili vločiek
  • citrón

 

  1. Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na masle do zlatova.
  2. Pridáme paradajkový pretlak a ešte chvíľu popražíme. 
  3. Pridáme šošovicu, zemiaky a mrkvu nakrájané na drobno. Chvíľu popražíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom stupni až kým zelenina nezmäkne (30 - 40 minút).
  4. Polievku stiahnite z plameňa a ručným mixérom rozmixujte. Môžete ju rozmixovať úplne do hladka, alebo odobrať časť a nechať kúsky zeleniny. 
  5. Pridajte všetky koreniny, poriadne premiešajte, vráťte na sporák a nechajte prevrieť. 
  6. Polievku pred podávaním polejte citrónovou šťavou a dozdobte chili vločkami. 

Náš tip: Hotovú polievku môžete posypať aj nasekanou čerstvou mätou alebo poliať chili maslom. To vytvoríte jednoducho. Stačí roztopiť 2 PL masla, pridať chili vločky a krátko popražiť.

Dobrú chuť!  



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera