Extra vláčny špaldový banánový chlebík takmer bez cukru
Hrnčekový koláč s troma druhmi múky vhodný aj pri alergii na bielkovinu kravského mlieka.
06.05.2019
Banánový chlieb zo špaldovej a pohánkovej múky je veľmi jemný a sladký aj bez veľkého množstva cukru. FOTO: www.preventivne.sk
Ingrediencie
- 3 – 4 zrelé banány
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 1/4 hrnčeka kvalitného hnedého cukru
- 1/3 hrnčeka bio panenského kokosového oleja
- 1/3 hrnčeka pohánkovej múky
- 2/3 hrnčeka hladkej celozrnnej špaldovej múky
- ½ hrnčeka bielej polohrubej špaldovej múky
Postup
- Banány roztlačíme vidličkou, pridáme vajíčko a vychladnutý roztopený kokosový olej. Všetko vyšľaháme spolu s hnedým cukrom.
- Všetky tri druhy múky zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a po lyžiciach ich pridávame do tekutej zmesi.
- Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy.
- Pečieme pri teplote okolo 175 °C približne jednu hodinu.
Poznámka: Ako odmerku odporúčame použiť 200 ml hrnček. Ak sú banány väčšie, vhodný je hrnček s objemom 250 ml.