Ak máte radi kyslasté chute, tento recept si zamilujete. Kombinácia príjemne kyslastej plnky so sladkým opáleným snehom je priam návyková. Autorkou receptu je Martina Dorkinová alias Piškóta z obľúbeného foodblogu Stvory z kuchyne.
Ingrediencie na cesto
- 200 g hladkej múky
- 115 g studeného masla
- cca 30 ml studenej vody
- keramická fazuľa na pečenie
Náš tip: Keramická fazuľa na pečenie je skvelým pomocníkom na pečenie cesta na quiche, tartaletiek, košíčkov a "pájov". Cesto vo forme prikryjete papierom na pečenie a zasypete fazuľou. Tá cesto pravidelne zaťaží a zamedzí tak vzniku nerovností a bublín. Ak keramickú fazuľu nemáte, môžete použiť naozajstnú fazuľu. Tú po pečení netreba vyhadzovať. Polievku z nej už síce neuvaríte, ale môžete ju použiť na pečenie košíčkov aj nabudúce.
Na citrónový krém
- 135 ml citrónovej šťavy (cca 3 veľké citróny)
- strúhanú kôru z 1 veľkého citróna
- 4 žĺtky
- 60 g cukru
- 120 g masla
Na sneh
- 2 bielky
- 110 g cukru
- flambovaciu pištoľ
- maliny
- Košíčky a krém je vhodné pripraviť deň vopred. Do misy nasypeme múku a pridáme na kocky nakrájané maslo. Prstami cesto spracujeme na "mrveničku".
- Postupne prilievame vodu a spracúvame, pokiaľ cesto nemá hladkú konzistenciu. Ak je cesto príliš mokré, prisypeme múku. Naopak, ak je príliš suché, prilejeme trochu vody.
- Z cesta si urobíme placku, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chlade. Rúru dáme vyhrievať na 200 stupňov.
- Cesto vyberieme, vyvaľkáme na tenko a pripravíme si formu na muffiny. Z cesta vykrajujeme krúžky, trochu väčšie ako obvod muffinových otvorov. Cesto vtlačíme do formy a okraje zarovnáme. Na cesto vložíme papier na pečenie a zasypeme fazuľou až po okraj. Dáme piecť na 30 minút. Papier aj s fazuľou vyberieme a dáme dopiecť ešte cca na 7 minút.
- Košíčky vyberieme, necháme vychladnúť, zabalíme do sáčku a odložíme do ďalšieho dňa.
- Krém si pripravíme veľmi jednoducho. Všetko okrem masla spolu zmiešame v hrnci a na miernom plameni miešame. Masa nám pomaly začne hustnúť. Keď je natoľko hustá, že necháva súvislú vrstvu na vareške, odstavíme a precedíme cez sitko.
- Ešte za tepla primiešame maslo, ktoré sa v zmesi roztopí. Necháme vychladnúť a vložíme na noc do chladu.
- Na druhý deň si pripravíme bielkový sneh. Začneme mixovať bielka a keď sa začne tvoriť pena, prisypeme cukor a mixujeme, pokiaľ sneh nie je dostatočne tuhý.
- Do košíčka vložíme malinu, pomocou cukrárskeho vrecka naplníme citrónovým krémom (môžeteplniť aj klasicky lyžičkou) a ozdobíme bielkovou penou.
- Na záver bielky zľahka ošľahneme plameňom z flambovacej pištole.