Citrónové košíčky so sladkou penou od foodblogerky Stvory z kuchyne

Redakcia Chutne a zdravo 25.03.2021

Dnešný veľkonočný recept na sladkokyslé košíčky pre nás pripravila známa foodblogerka a autorka kuchárskych kníh Príbehy z kuchyne, Martina Dorkinová alias Piškóta.

Ak máte radi kyslasté chute, tento recept si zamilujete. Kombinácia príjemne kyslastej plnky so sladkým opáleným snehom je priam návyková. Autorkou receptu je Martina Dorkinová alias Piškóta z obľúbeného foodblogu Stvory z kuchyne.  

Ingrediencie na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 115 g studeného masla
  • cca 30 ml studenej vody
  • keramická fazuľa na pečenie

Náš tip: Keramická fazuľa na pečenie je skvelým pomocníkom na pečenie cesta na quiche, tartaletiek, košíčkov a "pájov". Cesto vo forme prikryjete papierom na pečenie a zasypete fazuľou. Tá cesto pravidelne zaťaží a zamedzí tak vzniku nerovností a bublín. Ak keramickú fazuľu nemáte, môžete použiť naozajstnú fazuľu. Tú po pečení netreba vyhadzovať. Polievku z nej už síce neuvaríte, ale môžete ju použiť na pečenie košíčkov aj nabudúce. 

Na citrónový krém

  • 135 ml citrónovej šťavy (cca 3 veľké citróny)
  • strúhanú kôru z 1 veľkého citróna
  • 4 žĺtky
  • 60 g cukru
  • 120 g masla

Na sneh

  • 2 bielky
  • 110 g cukru
  • flambovaciu pištoľ
  • maliny

Martina, ktorú jej fanúšikovia volajú Piškóta, je autorkou kuchárskych kníh a známa foodblogerka. FOTO: archív Stvory z kuchyne 

  1. Košíčky a krém je vhodné pripraviť deň vopred. Do misy nasypeme múku a pridáme na kocky nakrájané maslo. Prstami cesto spracujeme na "mrveničku". 
  2. Postupne prilievame vodu a spracúvame, pokiaľ cesto nemá hladkú konzistenciu. Ak je cesto príliš mokré, prisypeme múku. Naopak, ak je príliš suché, prilejeme trochu vody.
  3. Z cesta si urobíme placku, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chlade. Rúru dáme vyhrievať na 200 stupňov.
  4. Cesto vyberieme, vyvaľkáme na tenko a pripravíme si formu na muffiny. Z cesta vykrajujeme krúžky, trochu väčšie ako obvod muffinových otvorov. Cesto vtlačíme do formy a okraje zarovnáme. Na cesto vložíme papier na pečenie a zasypeme  fazuľou až po okraj. Dáme piecť na 30 minút. Papier aj s fazuľou vyberieme a dáme dopiecť ešte cca na 7 minút.
  5. Košíčky vyberieme, necháme vychladnúť, zabalíme do sáčku a odložíme do ďalšieho dňa.
  6. Krém si pripravíme veľmi jednoducho. Všetko okrem masla spolu zmiešame v hrnci a na miernom plameni miešame. Masa nám pomaly začne hustnúť. Keď je natoľko hustá, že necháva súvislú vrstvu na vareške, odstavíme a precedíme cez sitko.
  7. Ešte za tepla primiešame maslo, ktoré sa v zmesi roztopí. Necháme vychladnúť a vložíme na noc do chladu.
  8. Na druhý deň si pripravíme bielkový sneh. Začneme mixovať bielka a keď sa začne tvoriť pena, prisypeme cukor a mixujeme, pokiaľ sneh nie je dostatočne tuhý.
  9. Do košíčka vložíme malinu, pomocou cukrárskeho vrecka naplníme citrónovým krémom (môžeteplniť aj klasicky lyžičkou) a ozdobíme bielkovou penou.
  10. Na záver bielky zľahka ošľahneme plameňom z flambovacej pištole.

Dobrú chuť! 



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera