Chrumkavé slané tyčinky s cirokovou múkou a tvarohom

Redakcia Chutne a zdravo 03.04.2020

Domáce slané tyčinky s bezlepkovou múkou plné minerálov spestria aj slávnostný stôl počas sviatkov.

Tieto zdravé slané tyčinky nie sú úplne bezlepkové, ale pridaná ciroková múka podstatne zvyšuje ich výživovú hodnotu.  FOTO: www.preventivne.sk

Ingrediencie

  • 200 g ciroková múka
  • 200 g hladká špaldová múka biela
  • 200 g jemného tvarohu
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 100 g masla
  • žĺtko na potretie
  • hrubozrnná soľ
  • sušené bylinky podľa chuti - rozmarín, tymián, rasca

Postup

  1. Zmiešame múky, pridáme nadrobno nakrájané alebo nastrúhané studené maslo, jogurt, tvaroh a soľ podľa chuti. Vypracujeme hladké cesto podobné cestu na linecké koláče. 
  2. Vypracované cesto odložíme v igelitovom vrecúšku do chladu, aspoň na pol hodinu. Dobré je, nechať ho odležať aj do druhého dňa.
  3. Odležané cesto prekrojíme napoly, pracujeme najskôr s jednou a potom druhou polovicou. Cesto si vyvaľkáme na hrúbku približne 5 milimetrov. Je vláčne, pracuje sa s ním veľmi dobre. Posypeme ho striedavo rascou a ostatnými sušenými bylinkami. 
  4. Cesto nakrájame na približne 1,5 centimetrové prúžky, ktoré preložíme a utlačíme, alebo zavinieme ako špirálu.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista, približne 20 minút. 


Náš tip: K tyčinkám si pripravte dressing z olivového oleja, cesnaku a soli alebo z jogurtu, nasekanej pažítky a soli. 

Dobrú chuť!



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera