Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

Zaujalo nás

Prečo nám čipsy, ale aj párok v rožku dvíhajú tlak? Na vine je sodík

Ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, či sa naň dokonca liečite, zrejme ste dostali radu menej soliť. Vypočítajte si dennú dávku.

18.02.2020

Prečo nám čipsy, ale aj párok v rožku dvíhajú tlak? Na vine je sodík
Posolíte si aj šalát? Zdravé stravovanie neznamená vyhýbať sa len cukrom a tukom. FOTO: Adobe Stock
Autor: M. Gažarová

Jeho nedostatok vyvoláva pocit únavy, bolesti hlavy, depresie či kŕče v lýtkach. V závažnejších prípadoch sa deficit prejavuje nadmerným zvracaním alebo hnačkou, čo vedie hlavne k poruchám nervového systému. Jeho nízka hladina v organizme tiež spôsobuje nízky krvný tlak, závraty a slabosť. Reč je o sodíku.

Myslíte, že by vám mohol chýbať? Je to nepravdepodobné. Sodík prijímame v soli. A štatistiky potvrdzujú, že solíme omnoho viac ako je zdravé.

Vysoká spotreba sodíka dvíha krvný tlak a zvyšuje riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody. Polovičnú dennú dávku pritom môžete zjesť už spolu s desiatou!

Ako znížiť krvný tlak? Porozmýšľajte nad obedom

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denný príjem soli pre dospelého človeka maximálne 5 g, čo znamená 2 g sodíka.

100 g soli obsahuje presne 39,34 g sodíka, teda 1 g sodíka sa nachádza v 2,5 g soli. Ak vieme, koľko soli prijímame, obsah sodíka v nej vypočítame vydelením 2,5.

Skutočný denný príjem soli vo vyspelých krajinách však vysoko prevyšuje dennú potrebu. Priemerne zjeme až 9 - 12 g soli na osobu a deň.

Podľa údajov WHO si bežne doprajeme potraviny, ktoré sú buď prirodzene bohaté na soľ a sodík, ako sú údeniny či slané syry, alebo konzumujeme priemyselne spracované potraviny a polotovary. Do nich sa soľ pridáva z technologických a senzorických dôvodov.

Nejde pritom len o mäsové výrobky, instantné polievky, rôzne paštéty či nátierky, ale aj chlieb a pečivo. Veľkým zdrojom soli sú pochopiteľne čipsy, oriešky, či slané tyčinky. Zdrojom sodíka je aj glutaman sodný, obsahuje ho až 12 %.

Máte predstavu, koľko soli denne zjete? Sodík si zvyčajne začíname strážiť až s prvou diagnózou. FOTO: Adobe Stock
Menej soli, milióny zachránených životov

  • Podľa WHO vysoká spotreba sodíka (>2 g na deň, čo zodpovedá 5 g soli na deň) a nedostatočný príjem draslíka (menej ako 3,5 g na deň) prispievajú k vysokému krvnému tlaku a zvyšujú riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody,
  • väčšina ľudí konzumuje príliš veľa soli (priemerne 9-12 g na deň),
  • príjem soli menej ako 5 g na deň u dospelých pomáha znižovať krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych chorôb, mozgovej príhody a koronárneho infarktu. Hlavnou výhodou zníženia príjmu soli je zodpovedajúce zníženie vysokého krvného tlaku,
  • členské štáty WHO sa dohodli, že do roku 2025 znížia príjem soli v celosvetovom meradle o 30 %,
  • zníženie príjmu soli bolo identifikované ako jedno z najúspornejších opatrení, ktoré krajiny môžu prijať na zlepšenie zdravotných výsledkov obyvateľstva,
  • ak by sa globálna spotreba soli znížila na odporúčanú úroveň, každý rok by sa mohlo zabrániť 2,5 miliónom úmrtí.

Zvýšená hladina sodíka dvíha krvný tlak, zvyšuje riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody. FOTO: Adobe Stock 

Infarkt a cievna mozgová príhoda sa dajú predpovedať. Objednajte sa na ABI vyšetrenie, ktoré za vás uhradí VšZP. 

Pozrite si zloženie na obale vašej obľúbenej pochúťky. Nadmerné množstvo soli majú potraviny s obsahom soli väčším ako 1,5 g na 100 g. Potraviny s nízkym obsahom soli majú menej ako 0,3 g na 100 g. Vrecúško slaných tyčiniek tak môže zodpovedať celodennej dávke, či ju dokonca prevyšovať.

6 rád, ako znížiť soľ v strave

Zvyknúť si na menej slané jedlo môže trvať istý čas, ak vyskúšate tieto rady, pôjde vám to ľahšie:

  • snažte sa počas prípravy jedla čo najmenej pridávať do varenia soľ,
  • odstráňte soľničku zo stola,
  • jedlo na tanieri si vôbec nedosáľajte a definitívne sa zbavte zlozvyku soliť ešte pred ochutnaním prvého sústa,
  • vyhýbajte sa príprave pokrmov z konzervovaných, marinovaných či sterilizovaných surovín,
  • obmedzte konzumáciu slaných pochutín,
  • pri nakupovaní čítajte etikety na obale a uprednostnite výrobky s nižším obsahom sodíka.

Pri obmedzovaní príjmu sodíka to nie sú to pritom ani zďaleka len slané pochutiny, ktoré si treba strážiť. Vedeli ste, že polovičnú dávku denného príjmu sodíka vám dodá aj obložený chlebíček?

Zloženie Obsah sodíka
krajec celozrnného ražného chleba (50 g) 260 mg sodíka
maslo (1 PL) 2,4 mg sodíka
2 plátky dusenej šunky (2x20 g) 478 mg sodíka
2 plátky syra eidam 45 % t. v s. (2x22 g) 384 mg
Spolu 1 124 mg sodíka

Možno aj vaše večerné občerstvenie vyzerá takto. Skúste zrátať obsah soli a sodíka. FOTO: Adobe Stock
Potraviny s vysokým obsahom soli

Ak tvoríte nákupný zoznam, zamyslite sa, čo z nasledujúcich potravín dokážete nahradiť zdravšou alternatívou:

  • mliečne produkty – tvrdé syry, tavené syry, plesňové syry, plátkové syry, syrové nátierky, bryndza, majonéza
  • mäsité produkty – šunka, saláma, párky, klobásy, údeniny, konzervované mäso
  • sardinky, rybací šalát, kaviár
  • marinády, koreniace zmesi, instantné polievky a omáčky
  • polievkové a mäsové extrakty
  • konzervované, sterilizované alebo marinované suroviny
  • pochutiny – čipsy a slané oriešky všetkých druhov

Kedy si dávať pozor na sodík a soľ

Neslaná šetriaca strava sa odporúča ľuďom s ochoreniami srdca a ciev, taktiež pri všetkých ochoreniach, pri ktorých dochádza k zadržiavaniu vody v tele. Preto je neslaná diéta vhodná aj v tehotenstve, keď sa začínajú tvoriť väčšie opuchy, u pacientov s vysokým krvným tlakom, teda hypertenziou, a pri poruchách pečene.

Na vyšší príjem sodíka by si mali dať pozor aj tehotné ženy. FOTO: Adobe Stock 
Pripraviť stravu úplne bez sodíka nie je možné, pretože sodík je súčasťou takmer každej potraviny. Preto je potrebné vyberať potraviny chudobné na sodík a relatívne bohaté na draslík:

  • Potraviny bohaté na draslík sú ovocie, sušené ovocie, zelenina, zemiaky, cestoviny, med, neslané pečivo, múka, rajčinový pretlak.
  • Stredné množstvo sodíka obsahujú sladkovodné ryby, mlieko, bravčové a hovädzie mäso.
  • Vysoké množstvo sodíka obsahuje hydina, baranie mäso, teľacie mäso, vajíčka, vnútornosti.
  • V tejto diéte je vhodné zaraďovať ovocné a zeleninové dni, čím sa pomer sodíka a draslíka v strave zvýši.

Kuchynská úprava tejto diéty je náročná, ak máme vyhovieť požiadavkám, aby strava bola chutná a bez soli. Na zastretie neslanej chuti môžeme použiť aromatické druhy zeleniny ako napríklad petržlen, kaleráb, zeler, pór, rajčinový pretlak, jemné druhy byliniek – mäta, bazalka, fenikel, aníz, šalvia a iné. Použiť môžeme aj jemný nálev z octu alebo citrónovej šťavy.

Nevhodné jedlá a potraviny

  • Polievky: instantné, pikantné a mastné
  • Mäso: baranie, divina, hus, kačica, mastné bravčové mäso, údeniny, šunka, solené ryby, údenáče, zavináče, salámy, oškvarky, tlačenka, jaternice, klobásy, huspenina, vnútornosti, kaviár, sardelové filety, sardinky, kapor, lieň, sumec
  • Mlieko a mliečne výrobky: bryndza, všetky druhy syrov, šľahačka, dresingy, polotovary – omáčky
  • Múčniky: trené tukové cestá, lístkové, žĺtkové, čerstvé kysnuté pečivo a múčniky, vyprážané múčniky
  • Prílohy: hranolčeky a krokety, kysnutá knedľa
  • Koreniny: sardelová pasta, sójová a worcestrová omáčka, kečup, horčica, hotové polievky, zmesi korenín (polievkové korenie, grilovacie korenie)
  • Nápoje: minerálne vody s vysokým obsahom sodíka

Zaujali vás tieto články?

 

Táto webová stránka používa cookies

Cookies pomáhajú zlepšovať služby, ktoré vám poskytujeme. Prečítajte si informácie o tom, ako ich používame a ako nastavením svojho prehliadača môžete cookies prípadne odmietnuť.

Zatvoriť

Nutné cookies pomáhajú, aby bola webová stránka použiteľná tak, že umožní základné funkcie ako navigácia stránky a prístup k zabezpečeným sekciám webovej stránky. Bez týchto cookies nemôže webová stránka správne fungovať.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
cookies-gdpr-policy www.preventivne.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
enableCookieCategory www.preventivne.sk Ukladá informáciu aká kategória cookies je povolená. 1 rok http
JSESSIONID www.preventivne.sk Identifikuje každú jedinečnú návštevnícku session (návštevu stránky)pomocou náhodnevygenerovaného kódu. session http
lng www.preventivne.sk Určuje jazyk naposledy zobrazenej stránky. 30 dní http
statBrowserIdNew www.preventivne.sk Používa sa na rozlíšenie používateľov a ich návštev pre štatistické účely. 60 dní http
isUnsupportedView www.preventivne.sk Aplikácia identifikuje podporované prehliadače, ak skript nastaví hodnotu na true, tak sa návštevníkovi zobrazí info obrazovka pre inštaláciu validného prehliadača. session http
click_storage www.preventivne.sk Cookie nastavovaná aplikáciou Mapa kliknutí. Identifikuje docid stránky a pozície kliknutí. session http
inquiry www.preventivne.sk Identifikuje hlasovanie v ankete. ID číslo ankety je súčasťou názvu cookie. Až do vypršania platnosti nemôže návštevník opätovne zahlasovať. 24 hodín http
cookies_policy www.preventivne.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
YSC youtube.com Unique session id for that visitor session http
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com Remebers YouTube player settings and style 240 dní http
PREF youtube.com Unique session Id to identify the client displaying a YouTube video 10 rokov http
GPS youtube.com GPS data for mobile users 30 minut http
_gat_UA-10585589-2 www.preventivne.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 1 minuta http
_ga www.preventivne.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 2 roky http

Štatistické cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby porozumeli, ako návštevníci tieto webové stránky používajú. Umožňujú anonymne zbierať a spracovávať informácie pre štatistické analýzy.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
_fbp www.preventivne.sk Facebook Pixel Code 70 minut http
Povoliť vybrané

Cookies su malé textové súbory, ktoré sa ukladajú vo vašom zariadení (počítač, mobil a pod.) pri prezeraní webovej stránky. Webové stránky ich využívajú s cieľom zvýšiť efektívnosť zážitku používateľa z návštevy webstránok.

Platná legislatíva nám umožňuje ukladať cookies vo vašom zariadení len na prevádzkovanie tejto stránky (nutné cookies). Na ukladanie ostatných cookies (markteingových, štatistických) potrebujeme váš súhlas. Táto stránka používa rôzne druhy cookies. Na našich webových stránkach sú umiestnené aj cookies tretích strán (napr. Youtube, Facebook...).

Viac o cookies