Potraviny proti koronavírusu

M. Markeová Všetko o koronavíruse 17.04.2020

Tak, ako sú dôležité hygienické opatrenia, ktoré nás chránia pred nakazením vírusom, aj správnou výživou môžeme podporiť náš imunitný systém.

Bojujte s koronavírusom už na tanieri. Vhodne zvolené potraviny nás môžu naozaj ochrániť pred mnohými ochoreniami. FOTO: Adobe Stock

Či sa nakazíme koronavírusom, alebo aj bežnou chrípkou, záleží často od našej imunity. Tú vieme podporiť pestrou, striedmou a vyváženou stravou, pohybom, dostatočným spánkom a správnym psychickým naladením.

Ktoré vitamíny, by sme mali zaradiť do svojho jedálnička tak, aby sme nakopli imunitu proti vírusom?

Vitamín A

Vitamín A bojuje ako prvý pri kontakte s vírusom na slizniciach. Sťažuje prilepenie vírusu na sliznicu nosa, hrdla, oka.

Potraviny obsahujúce vitamín A

Výborným zdrojom je všetka oranžová, žltá, červená a tmavozelená zelenina a ovocie, a to najmä červená paprika, paradajky, bataty, tekvica, mrkva, marhule, špenát, ružičkový kel, rukola.

Vitamíny skupiny B, hlavne vitamín B6

Vitamín B6 je dôležitý pre normálne fungovanie bielych krviniek, ktoré súvisia s vírusovou infekciou, najmä T-lymfocytov. Drží nám obranyschopnosť organizmu.

Potraviny obsahujúce vitamíny skupiny B

Najlepším zdrojom vitamínov B sú celozrnné potraviny, obilniny, strukoviny, orechy, semená a olejniny, ako sú pistácie, píniové oriešky, sezam, mak, slnečnicové a tekvicové semienka, strukoviny - cícer, fazuľa a avokádo.

 Vedeli ste, že v mobilnej aplikácii od VšZP máte dokonalý prehľad o predpísaných receptoch a vyšetreniach u lekára? Vyskúšajte ju ešte dnes.

Vitamín C

Imunite pomôže veľmi aj vitamín C. Má veľmi silný antioxidačný účinok, podporuje schopnosť bielych krviniek vychytať vírus a spolu s bielymi krvinkami pomáha vylúčiť ich z tela von.

Potraviny obsahujúce vitamín C

Najlepším zdrojom vitamínu C je dostatok zeleniny a ovocia, najmä červená paprika, brokolica, petržlenová vňať, kyslá kapusta, kiwi, citrón. Dbajte na to, aby každé jedlo obsahovalo buď zeleninu, alebo ovocie. Prípadne ho v tomto čase môžete užívať aj vo forme výživového doplnku.

Vitamín D

Vitamín D má hormonálne účinky. Jeho najdôležitejšia funkcia v imunitnom systéme je, že bráni schopnosti vírusov množiť sa.

Potraviny obsahujúce vitamín D

Máme viac foriem vitamínu D. Tie najdôležitejšie sú D2 a D3. D2 vieme získať z potravín, ako sú olej z rybej pečene, sleď, sardinky, losos, menšie množstvo je vo vaječnom žĺtku, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch. Vitamín D3 si vie telo vyrobiť pri opaľovaní. V tomto ročnom období si dostatočné množstvo vieme zabezpečiť výlučne výživovými doplnkami.

Zinok

Zinok zabraňuje vírusu, aby sa prilepil na sliznicu a súčasne bráni, aby sa vírus rozmnožoval.

Potraviny obsahujúce zinok

Dobrým zdrojom zinku sú mliečne výrobky, strukoviny, obilniny, tekvicové semená, orechy, horká čokoláda.

Probiotiká

Udržujú správne baktérie na slizniciach. A správne baktérie v organizme nám pomáhajú, aby sa v našom tele nemnožili vírusy. V prípade ústnej dutiny môžete vyskúšať cmúľacie formy probiotík. Ďalšou formou, ako získať prospešné baktérie, je konzumácia kyslomliečnych výrobkov. Tie nám zlepšia črevnú mikroflóru a tým i funkciu čreva, lebo aj tam sídli náš imunitný systém.

Tip

Po probiotikách by sme aspoň 20 minút nemali nič vypiť či zjesť.

Beta-glukán

Podporuje likvidáciu vírusov.

Potraviny obsahujúce beta-glukán

Beta-glukán nájdete v ovsených vločkách, ryži natural, hlive ustricovej, hubách šitake či banánoch.

Extra účinnými potravinami sú navyše baza čierna, cesnak, cibuľa a zázvor.



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera