Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

Všetko o koronavíruse

Ako zdravé črevá pomáhajú imunite bojovať proti zápalom aj smútku

Na posilnenie imunity nepotrebujeme zväčša preparáty z lekárne, stačí s rozvahou nakladať jedlo na tanier.

19.05.2020

Ako zdravé črevá pomáhajú imunite bojovať proti zápalom aj smútku
Niektoré potraviny nám pomáhajú zmierňovať úzkosti, zároveň zmierňujú zápaly v tele a posilňujú náš imunitný systém. FOTO: Adobe Stock

Niekoľkomesačný globálny boj s koronavírusom priniesol zistenia expertov, ako sa ochorenie správa a pre koho predstavuje najväčšie nebezpečenstvo. To znamená, koho je nevyhnutné viac chrániť a ako môžeme sami ovplyvniť vplyv ochorenia na náš organizmus.

Vírus útočí najmä na ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu, bojujú s ochoreniami srdca, pľúc, vysokým krvným tlakom, či napríklad cukrovkou. Na posilnení imunity však môže každý z nás osobne zapracovať.

„Okrem psychickej pohody a minimalizácie stresu ovplyvňuje odolnosť nášho organizmu najmä to, čo jeme. Existuje súvislosť medzi výživou, zápalmi v tele a aj náladou človeka. Preto je dnes ešte dôležitejšie, ako kedykoľvek predtým, minimalizovať akékoľvek potenciálne výživové nedostatky, ktoré by mohli viesť k oslabeniu imunity nášho organizmu,“ hovorí odborníčka Martina Gažarová z Katedry výživy ľudí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Zdravé črevá, zdravá myseľ

Potravín, ktoré sú bohaté na konkrétne živiny a pomáhajú nám zmierňovať či predchádzať úzkostiam, depresiám a zároveň zmierňujú zápaly v tele a posilňujú náš imunitný systém je veľmi veľa.

„Prioritne by sme sa mali zamerať na prijímanie prebiotík a probiotík, ktoré sa často zamieňajú. Probiotiká sú látky obsahujúce živé baktérie, najmä špecifické druhy laktobacilov a bifidobaktérií.

Myslite na pestrosť. Na tanieri by nemala chýbať repa, cesnak, paradajky, hrášok, jačmeň, fermentované výrobky.  FOTO: Pixabay
Prebiotiká sú na druhej strane látky pochádzajúce z vybraných druhov sacharidov, väčšinou vlákniny, ktoré črevo nedokáže stráviť. Stávajú sa potom živinami pre baktérie, ktoré sú ľudskému organizmu prospešné a sú súčasťou črevného mikroprostredia. Prirodzene sa vyskytujú v rôznych potravinách, vrátane špargle, cukrovej repy, cesnaku, čakanky, cibule, topinamburu, pšenice, jačmeňa, raže, sóje, medu, banánov, paradajok, hrachu, fazule, materského a kravského mlieka, kyslej kapusty, morských rias a fermentovaných výrobkov,“ spresňuje Martina Gažarová.

Prebiotiká aj probiotiká najlepšie fungujú spolu. Vytvárajú rovnováhu baktérií v našom čreve, posilňujú našu imunitu a celkové zdravie.

„Zaujímavé sú v tomto smere vedecké zistenia, že môžu zlepšiť aj naše duševné zdravie. Prepojenie medzi naším črevom a mozgom potvrdil už nejeden výskum. Ukázalo sa, že ak je zdravie čreva narušené, dochádza k uvoľňovaniu zápalových molekúl a objavuje sa aj depresia a úzkosť, o ktorých je známe, že sú výsledkom nielen chemickej nerovnováhy, ale aj zápalu v tele a v konečnom dôsledku vzniku ochorení, ako napríklad cukrovka 2. typu, obezita, srdcové ochorenia a podobne,“ poukazuje na prepojenie fungovania nášho organizmu výživová odborníčka.

Majte svoje zdravie pod palcom s mobilnou aplikáciou VšZP. Stiahnite si ju ešte dnes. 

Rovnako pozitívne vyplývajú na našu imunitu aj antioxidanty a polyfenoly s ich výrazným protizápalovým účinkom. Je preukázané, že podporujú zdravie našich čriev vlastnou prebiotickou aktivitou.

A kde ich nájdeme? Významným zdrojom je napríklad tmavé bobuľové ovocie a zelenina, ale aj orechy, semená, ktoré sú bohaté na vitamín E (napríklad slnečnica, mandle, brazílske orechy), a ďalšie zdravé potraviny bohaté na tuky (avokádo, či extra panenský olivový olej).

Prvky šťastia

Za zložky vo výžive, ktoré prispievajú k tvorbe šťastia by sme mohli označiť horčík a vitamín D.

„Horčík sa často označuje ako upokojujúca minerália, ktorá sa zúčastňuje pri tvorbe serotonínu, teda tzv. hormónu dobrej nálady. V súčasnosti trpí veľa ľudí jeho nedostatkom.

Horčík môžeme prijímať v potravinách, ako sú celozrnné výrobky, ovos, pšeničné otruby, brokolica, maliny, fazuľa, banány, kakao, respektíve kvalitná horká čokoláda,“ odporúča expertka Martina Gažarová. 

Jedným dychom zároveň dodáva, že za vitamín šťastia je označovaný aj vitamín D, absorbovaný slnečným žiarením. Aj keď presné mechanizmy pôsobenia vitamínu D sú stále neznáme, vieme, že jeho nedostatok spôsobuje mnohé zápalové stavy, vrátane cukrovky 2. typu, artritídy a aj srdcovo-cievnych ochorení. 

Omega-3-mastné kyseliny nájdete v zdravých tukoch rýb, ale aj v zelenine a semenách. FOTO: Pixabay
„V niekoľkých štúdiách sa zistilo, že vyššia hladina vitamínu D v krvi je spájaná s výrazne zníženým rizikom depresie, najmä u ľudí, ktorí ňou už trpeli,“ poukazuje na výsledky vedeckých výskumov výživová expertka.

Vitamín D môžeme nájsť aj v ľahko dostupných potravinách, ako je olej z rybej pečene (treska, platesa), sleď, sardinky, losos. Menšie množstvo je tiež v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch.

Vegetariáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, datle alebo rastlinné tuky a oleje, či obilniny umelo obohatené o vitamín D.

Jeho najvýznamnejším zdrojom je slnečné žiarenie, preto by sme sa mali v letných mesiacoch na pár minút denne vystaviť slnečným lúčom bez použitia opaľovacieho krému.

Omega-3 nielen v rybách

Esenciálne omega-3 mastné kyseliny sú rovnako nevyhnutné pre udržanie zdravia. Ide o typ polynenasýtených tukov, ktoré získame zo stravy. Vhodné sú tučné morské ryby, ako napríklad losos, tuniak, sleď, sardinky, halibut, ale aj úhor, jeseter, či krevety.

Zároveň sú ich zdrojom aj mliečne a mäsité produkty zvierat chovaných a kŕmených na pastvinách.

Ďalšie typy omega-3 mastných kyselín nájdeme tiež v zelenine. Výborný je v tomto smere kel, špenát, či kapusta. A v neposlednom rade nesmieme zabudnúť na semienka - tekvicové, chia, ľanové, či vlašské orechy.

„Nedostatok omega-3 je spojený s nižšou inteligenciou, depresiou, srdcovými chorobami, artritídou, rakovinou a mnohými ďalšími zdravotnými problémami. Naopak, ak ich budeme prijímať dostatok, zlepšia naše telesné procesy, utlmia prozápalové aktivity a podporia naše srdce a mozog,“ uzatvára Martina Gažarová.

Zaujali vás tieto články?

 

Táto webová stránka používa cookies

Cookies pomáhajú zlepšovať služby, ktoré vám poskytujeme. Prečítajte si informácie o tom, ako ich používame a ako nastavením svojho prehliadača môžete cookies prípadne odmietnuť.

Zatvoriť

Nutné cookies pomáhajú, aby bola webová stránka použiteľná tak, že umožní základné funkcie ako navigácia stránky a prístup k zabezpečeným sekciám webovej stránky. Bez týchto cookies nemôže webová stránka správne fungovať.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
cookies-gdpr-policy www.preventivne.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
enableCookieCategory www.preventivne.sk Ukladá informáciu aká kategória cookies je povolená. 1 rok http
JSESSIONID www.preventivne.sk Identifikuje každú jedinečnú návštevnícku session (návštevu stránky)pomocou náhodnevygenerovaného kódu. session http
lng www.preventivne.sk Určuje jazyk naposledy zobrazenej stránky. 30 dní http
statBrowserIdNew www.preventivne.sk Používa sa na rozlíšenie používateľov a ich návštev pre štatistické účely. 60 dní http
isUnsupportedView www.preventivne.sk Aplikácia identifikuje podporované prehliadače, ak skript nastaví hodnotu na true, tak sa návštevníkovi zobrazí info obrazovka pre inštaláciu validného prehliadača. session http
click_storage www.preventivne.sk Cookie nastavovaná aplikáciou Mapa kliknutí. Identifikuje docid stránky a pozície kliknutí. session http
inquiry www.preventivne.sk Identifikuje hlasovanie v ankete. ID číslo ankety je súčasťou názvu cookie. Až do vypršania platnosti nemôže návštevník opätovne zahlasovať. 24 hodín http
cookies_policy www.preventivne.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
YSC youtube.com Unique session id for that visitor session http
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com Remebers YouTube player settings and style 240 dní http
PREF youtube.com Unique session Id to identify the client displaying a YouTube video 10 rokov http
GPS youtube.com GPS data for mobile users 30 minut http
_gat_UA-10585589-2 www.preventivne.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 1 minuta http
_ga www.preventivne.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 2 roky http

Štatistické cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby porozumeli, ako návštevníci tieto webové stránky používajú. Umožňujú anonymne zbierať a spracovávať informácie pre štatistické analýzy.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
_fbp www.preventivne.sk Facebook Pixel Code 70 minut http
Povoliť vybrané

Cookies su malé textové súbory, ktoré sa ukladajú vo vašom zariadení (počítač, mobil a pod.) pri prezeraní webovej stránky. Webové stránky ich využívajú s cieľom zvýšiť efektívnosť zážitku používateľa z návštevy webstránok.

Platná legislatíva nám umožňuje ukladať cookies vo vašom zariadení len na prevádzkovanie tejto stránky (nutné cookies). Na ukladanie ostatných cookies (markteingových, štatistických) potrebujeme váš súhlas. Táto stránka používa rôzne druhy cookies. Na našich webových stránkach sú umiestnené aj cookies tretích strán (napr. Youtube, Facebook...).

Viac o cookies