Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Nadváha

Realita Slovákov: Dospelý zje 31 kíl cukru ročne

Sladká chuť obezity sa ukrýva aj v nápojoch. Vedeli ste, že dva deci džúsu môžu obsahovať viac ako šesť kociek cukru?

29.06.2018

Realita Slovákov: Dospelý zje 31 kíl cukru ročne
Sladká chuť nápoja ľudský organizmus stimuluje a telo si potom žiada prijímať ešte viac kalórií. FOTO: Pexels
Autor: MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD.

Obezita vo svete nadobúda charakter epidémie. Je to najčastejšia metabolická porucha, ktorá zvyšuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu, srdcovo - cievnych komplikácií, chorôb dýchacích orgánov, žliaz s vnútornou sekréciou, tráviacich orgánov, ale aj nádorových ochorení. Po fajčení je to pritom druhá najčastejšia preventabilná príčina úmrtia. To znamená, že sa jej dá predísť. Vznik obezity môžu podmieňovať aj dedičné faktory, kľúčový je však spôsob nášho života. Málo pohybu a nadmerný energetický príjem je základná rovnica, ktorej výsledkom sú vždy kilá navyše.

Cukor v hlavnej úlohe

Obezita je veľmi rozšírená aj v USA. Nárast hmotnosti tamojších obyvateľov pritom ide ruka v ruke „s objavením“ kukuričného sirupu. Toto vysokofruktózové sladidlo je hlavnou sladiacou zložkou v obľúbených nealkoholických nápojoch a prisladzovaných ovocných džúsoch. Spotreba sirupu v USA stúpla v období od roku 1970 do roku 1990 o viac ako 1 000 percent. Výrobcovia nealkoholických nápojov totiž prešli zo sacharózy na vysokofruktózový sirup, ktorý je sladší ako väčšina iných energetických sladidiel. A práve sladká chuť nápoja ľudský organizmus stimuluje a telo si následne žiada prijímať ešte viac kalórií. Kým pred tristo rokmi človek priemerne skonzumoval okolo 1,8 kg cukru za rok, v roku 1800 to bolo 8 kg ročne. V roku 1900 už ľudia zjedli priemerne až 40 kg cukru ročne.

Ako je to u nás? Priemerný Slovák si dopraje 31 kg cukru ročne. To znamená, že zjeme 21 čajových lyžičiek cukru denne. Znie to možno strašidelne, dobrou správou však je, že množstvo zjedeného cukru pomaly znižujeme. Ešte v roku 1990 to bolo totiž až rekordných 42 kilogramov na osobu ročne.

Naši českí susedia majú sladké ešte radšej, priemerný Čech skonzumuje 36 kg a priemerný Američan viac ako 50 kg cukru ročne. V rámci Európy tvorí cukor v celkovom energetickom príjme obyvateľstva od 7 do 17 %. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča striedmosť a limitovať príjem cukrov na 10 % z celkového energetického príjmu dospelých, u detí na 5 %.

Deti, ktoré pijú viac ako 3 dcl džúsu denne, majú sklon k obezite. FOTO: Pixabay
Kola a džúsy

Držíte nízkokalorickú diétu, obmedzujete tuky, ale obed zapijete pohárom koly? Vedzte, že dva deci tohto nápoja obsahuje až päť čajových lyžičiek cukru. Mnoho cukru obsahujú aj ovocné džúsy, pozor si dávajte aj pri pití piva či vína. Veľa džúsov pijú práve malé deti. Zaujímavý je v tejto súvislosti fakt s výskytom nadváhy u dvoj- až päťročných detí, ktoré pijú viac ako 3 dcl džúsu denne, v porovnaní s deťmi, ktoré ich pijú menej. V prírodných ovocných džúsoch sa nachádza množstvo vitamínov a minerálnych látok, dojčatá by však nemali vypiť viac ako 120 až 150 ml denne, staršie deti 350 ml. Najvhodnejšou voľbou pre optimálny pitný režim detí aj dospelých je čistá voda. Ak sa sladkým nápojom neubránite, pite ich aspoň s mierou. Pomôcť vám môže aj nasledujúca tabuľka:

Aký je obsah cukru v najčastejšie konzumovaných nápojoch?

Nápoj Počet kociek cukru /    1 liter Počet kociek cukru / 200 ml
Coca - cola 27 5,4
Coca - cola light 0 0
Kofola originál 20 4
Pepsi - cola 28 5,6
Pepsi - cola light 0 0
Red Bull Energy Drink 25 5
Toma Mandarínka 25 5
Fanta pomaranč 23 4,6
Hello 100% pomaranč 28 5,6
Hello 100% ananás 32 6,4
Schweppes Tonic 22 4,4
Jupík pomaranč 28 5,6

Zaujali vás tieto články?