Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Zaujalo nás

Drink s ľadom? Pozor na vnútorné omrzliny

Pitie studených nápojov dráždi hrdlo a môže viesť aj k závažnejším ochoreniam. Spozornieť by mali i rodičia

30.07.2018

Drink s ľadom? Pozor na vnútorné omrzliny
Dobre vychladený nápoj k letu patrí. Pozor však na zápal hltana. FOTO: Pixabay

Slnko páli, korčuľujete sa po hrádzi a neviete sa dočkať prestávky. Sadnete do bufetu, rozhorúčení objednáte a smäd hasíte dobre vychladeným pivom. O chvíľu vás však začne riadne bolieť hrdlo. Prečo? S najväčšou pravdepodobnosťou ste si spôsobili zápal hltana. Treba bežať k lekárovi? Kedy to prejde? Ako tomu v budúcnosti predísť? A je to skutočne neškodné?

Studené, horúce, štipľavé, rakovina

„Keď sa napijete ľadového nápoja, môžete dostať zápal hltana, teda akútnu faryngitídu. Bublinky to ešte umocňujú,“ vysvetľuje MUDr. Tibor Barta, PhD., zástupca prednostu Kliniky otorinolaryngológie, chirurgie hlavy a krku Lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Neznamená to však, že ochorenie postihne každého. S bolesťami zvyčajne končia ľudia s citlivejším hrdlom, kým iní môžu hoc aj rozhorúčení po cvičení a športovaní denne vypiť ľadový drink a nič sa im nestane. Ani odolnejším jedincom sa však časté pitie studených nápojov neodporúča.

Chronické dráždenie hltana môže viesť k závažným ochoreniam. FOTO: Pixabay 
„Rovnako nie je vhodné piť horúce nápoje. Problémy u ľudí, ktorí nie sú zvyknutí jesť štipľavé, môžu vyvolať aj chilli papričky. Všetko to znamená dráždenie. A dráždenie je vždy prvý stupeň zápalu,“ vraví lekár.

Pri tejto reakcii sliznice sa jedná o nebakteriálny, respektíve nevírusový zápal hltana. Prejavuje sa škriabaním v hrdle, bolesťou, opuchom, lokálnym diskomfortom. Nie je sprevádzaný zvýšenou teplotou ani celkovými príznakmi. Ide len o miestne podráždenie. I tak však treba piť či jesť s rozvahou. „Keď je to dráždenie chronické, ak máte napríklad tento zlozvyk, pravidelne pijete studené bublinkové nápoje a nebodaj to kombinujete s inými dráždidlami, ako je cigaretový dym, môže to viesť k chronickým zápalovým zmenám, ktoré môžu časom prejsť až k nádorovým zmenám na sliznici hltana,“ vystríha MUDr. Barta.

Deti môžete podchladiť

Ako vo všetkom, aj tu platí, že deti sú citlivejšie než dospelí. Úplné tabu by pre ne malo byť pitie nápojov, v ktorých plávajú kocky ľadu. A to nielen preto, že im ľad môže zabehnúť. „Čo ak tie malé deti kocku ľadu prehltnú? Predstavte si, ako vám v zime od veľkého chladu omrzne koža. Tak isto vplyvom ľadovej kocky môže dôjsť k podráždeniu a „vnútorným omrzlinám“. Kúsok ľadu sa pri prehĺtaní zasekne, lebo je neprimerane veľký, a môže doslova spôsobiť podchladenie sliznice,“ opisuje odborník. „Ľad sa samozrejme časom rozpustí, ale ten pocit, keď to prechádza cez pažerák, nechcem priať nikomu. Je to veľmi nepríjemné.“

Deti by sa mali ľadovým nápojom vyhýbať úplne. FOTO: Pixabay 
Zohriať v ústach

S liečbou takéhoto podchladenia či faryngitídy netreba hneď bežať k lekárovi. Lokálne zápaly sa liečia symptomaticky, teda potláčaním príznakov. Užívajte lieky, ktoré znižujú bolesť. Vhodné sú rôzne voľnopredajné cukríky alebo spreje, ktoré mierne znecitlivujú sliznicu, pôsobia protizápalovo a proti opuchom, vyskúšať môžete aj kloktanie slanej vody. Problémy by mali ustúpiť v priebehu troch až štyroch dní. Ak môžete normálne prijímať potravu, nie je nutné navštíviť lekára.

Aby ste sa podobným problémom vyhli, pri letnom osviežení myslite na základné pravidlo: „Keď pijete, nemali by ste tekutinu preliať cez ústnu dutinu rovno do hrdla. Najskôr by sa mala mierne zohriať v ústach. Keď má nápoj 8 až 10 stupňov Celzia, v ústnej dutine, kde je 37 stupňov, sa to trocha zohreje a teplota sa zvýši na 25 až 26 stupňov, a to už hrdlu neškodí,“ uzatvára lekár.

Zaujali vás tieto články?