Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Zaujalo nás

Ako vyrábajú bylinný čaj profesionáli? Inšpirujte sa doma

Aby bola liečba bylinkami účinná, je dôležitá správna príprava, dávkovanie aj skladovanie liečivých rastlín. Skúsená odborníčka, farmaceutka Anita Jančovičová vám poradí, ako na to.

06.09.2018

Ako vyrábajú bylinný čaj profesionáli? Inšpirujte sa doma
Recepty sa zväčša zostavujú zo štyroch až ôsmich rastlín. FOTO: Pixabay

„Liečivé rastliny sa len zriedka používajú samotné. Väčšinou sa kombinujú do čajovinových zmesí z viacerých rozdrobených usušených rastlín. Tie sa vážia jednotlivo podľa predpisu. Potom sa nasypú na čistý biely papier a premiešajú sa lyžicou alebo kartou,“ vysvetľuje farmaceutka. Odporúča pritom dodržiavať nasledovné pravidlá:

  • Začína sa rastlinami, ktoré sú zastúpené v najväčšom množstve (okrem semien a plodov).
  • Plody a semená sa potlčú a pridávajú sa až na koniec.
  • Čerstvo pripravené čajové zmesi sa nesmú miešať so starými zásobami.

„Dobre zostavený recept a správna príprava zaručia úspešný efekt liečby,“ prízvukuje PharmDr. Jančovičová. Liečivé rastliny a ich pomer v čaji sa vyberajú podľa druhu ochorení, pričom recepty sa majú zostavovať zo štyroch až ôsmich rastlín. Kombinovanie väčšieho počtu s rovnakým účinkom nie je nutné.

Ľudia často účinky bylín podceňujú, odborníčka ale vystríha pred laickým miešaním a kombinovaním. „Vytváranie a predpisovanie čajových zmesí vyžaduje od terapeuta znalosti o účinkoch jednotlivých drog a musí tiež vedieť ako sa látky v nich vzájomne ovplyvňujú. Dôležité je aj správne dávkovanie.“

V lekárni presné gramy, doma po lyžičkách

Málokto má doma váhu citlivú už od jedného gramu. Vďaka prepočtu od profesionálky si však vystačíte aj s polievkovou alebo čajovou lyžičkou.  

Z čajovín, pri ktorých prevládajú listy, vňať alebo kvety použijeme jednu polievkovú lyžicu. Ak v čajovine prevládajú korene, podzemky, kôra, alebo plody použijeme jednu čajovú lyžicu  na pohár vody o objeme 150 - 200 ml. Čajoviny sa uchovávajú v nádobách chránené pred svetlom a vlhkom.

1 čajová lyžička obsahuje:               
  • 1,5g – 2 g čajovej zmesi,
  • 5 ml tekutiny (pri užívaní kvapiek, tinktúry, tekutého extraktu)
1 polievková lyžica obsahuje:        
  • 3g -10g čajovej zmesi (to znamená 3-5g kvetov či  listov, 5-10g semien a plodov, 6 - 10 g koreňov)
  • 15 ml tekutiny (pri užívaní kvapiek, tinktúry, tekutého extraktu)

Rovnako dôležitý je spôsob prípravy, aby sme získali výluh s čo najväčším množstvom účinných látok. Základným spôsobom prípravy čaju je zápar.

Zaujali vás tieto články?