Preventivne.sk - Obrazok Tema roka

Skríning rakoviny

Sušienky a sladké limonády: Podporujú rast rakoviny hrubého čreva?

Nová štúdia naznačuje, že vysokofruktózový kukuričný sirup kŕmi nádory. Preventívne prehliadky sú dôležitejšie, odkazujú slovenskí odborníci.

15.04.2019

Sušienky a sladké limonády: Podporujú rast rakoviny hrubého čreva?
Čítate pri nákupe etikety potravín? Vysokofruktózový sirup sa ako sladidlo používa v mnohých výrobkoch. FOTO: Pixabay

Stretnete sa s ním takmer všade. Obľúbené sladkosti, keksíky, kola a ďalšie sladké nápoje – vysokofruktózový kukuričný sirup sa dnes bežne používa v priemyselne vyrábaných potravinách. Vedci skúmali jeho súvis s rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Sirupom kŕmili myši

Štúdiu zverejnil renomovaný medicínsky časopis Science. Tím doktora Marcusa D. Goncalvesa z výskumného centra Weill Cornell Medicine v New Yorku sledoval pokusné myši, ktoré mali predispozíciu na vznik nádoru v hrubom čreve a konečníku. Zistili, že jedincom, ktorým podávali vysokofruktózový kukuričný sirup, rástli existujúce nádory rýchlejšie.

Vedci skúmali súvis medzi zvýšeným výskytom kolorektálneho karcinómu a príjmom kukuričného sirupu. FOTO: Pexels

Výskum reagoval na zvýšený výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka medzi mladými ľuďmi. Doposiaľ sa kukuričný sirup spájal s kolorektálnym karcinómom v súvislosti s obezitou. Obezita zvyšuje riziko vzniku rôznych typov rakoviny a predpokladá sa, že jedným z faktorov zvyšovania miery obezity je práve používanie tohto sirupu vo výrobe potravín. Štúdia na myšiach však tentokrát ukázala, že príjem vysokofruktózového kukuričného sirupu urýchlil rast nádorov aj myšiam, ktoré obézne neboli.

„Enzým v nádoroch premieňa fruktózu na fruktózu –1– fosfát, ktorá mení metabolizmus nádorových buniek a spôsobuje ich rýchlejší rast,“ píše sa v štúdii, ktorá ďalej pracuje s hypotézou, že zvýšiť tvorbu nádorov môže aj menšia dávka sladidla.

Za významný vonkajší rizikový faktor, ktorý sa podieľa na vzniku kolorektálneho karcinómu, sa v súčasnosti považuje nadmerná konzumácia hovädzieho mäsa a údenín. Prílišné prejedanie sa sladkosťami sa neodporúčalo najmä vo vzťahu k obezite. Menia sa týmto výskumom pravidlá a odporúčania týkajúce sa prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka?

Prestaneme sladiť?

„Kukuričný sirup je lacné široko dostupné sladidlo, ktoré sa používa vo veľkej miere v USA a v posledných rokoch aj v Európe. Dochucujú sa ním hlavne nápoje, raňajkové cereálie a iné sladké potraviny,“ hovorí gastroenterológ prof. Tibor Hlavatý z Univerzitnej nemocnice Bratislava. 

Kukuričný sirup býva skrytý aj v sladkom pečive. FOTO: Pexels 
Faktom je, že nárast obezity v USA výrazne stúpa s rastom spotreby vysokofruktózového kukuričného sirupu. Ten podľa obezitologičky MUDr. Ľubomíry Fábryovej tvorí hlavnú sladiacu zložku v takmer všetkých sladených nealkoholických nápojoch a dochutených prírodných ovocných šťavách.

Za dvadsať rokov (v období rokov 1970 až 1990) stúpla v USA spotreba vysokofruktózového sirupu o viac než 1 000 percent. Výrobcovia nealkoholických nápojov nahradili sacharózu vysokofruktózovým sirupom, ktorý je sladší ako väčšina iných energetických sladidiel. Sladká chuť nápoja vedie k stimulácii organizmu a núti konzumenta neustále prijímať ďalšie dávky kalórií.

Skríning na prvom mieste

Podľa gastroenterológa Hlavatého však nestojí otázka čím sladiť, ale koľko sladiť. Nižší kalorický príjem je zdravší. Navyše v súvislosti s rakovinou hrubého čreva stojí podľa špecialistu nad všetkým účasť na preventívnych vyšetreniach. 

„Hoci USA sú z dôvodu, že jej obyvatelia konzumujú najviac rafinovaných potravín, vrátane kukuričného sirupu, krajinou s najvyššou mierou obezity, vďaka vysokej, až vyše 60-percentnej účasti obyvateľov na kolonoskopickom skríningu patria medzi štáty s najnižším výskytom a úmrtnosťou na toto ochorenie,“ zdôrazňuje lekár.  

Pravidelná účasť na skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka dokáže prekryť aj najťažšie prehrešky životosprávy. FOTO: Adobe Stock 
Ako interpretovať závery výskumu smerom k ľuďom? Slovenskí odborníci sa k výsledkom vyjadrujú s rezervou. Myši zaradené vo výskume mali totiž okrem iného rast nádorov v hrubom čreve geneticky podmienený. 

„Závery spomínanej experimentálnej štúdie by som nepreceňoval a nemožno ich nekriticky preniesť na človeka. Oveľa dôležitejšia v prevencii kolorektálneho karcinómu je pravidelná účasť na skríningu. Tá dokáže v oblasti prevencie rakoviny hrubého čreva prekryť aj najťažšie prehrešky proti zdravému životnému štýlu,“ vysvetľuje profesor Tibor Hlavatý.

Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka prebieha aktuálne aj na Slovensku. V rámci pilotného projektu dostala začiatkom tohto roka skupina vybraných 20 000 ľudí zásielku s testom na odhalenie skrytého krvácania v stolici. To môže byť príznakom karcinómu hrubého čreva a konečníka. Ak bude pilotný skríning úspešný, rozšíri sa v budúcnosti na celú populáciu.

Zaujali vás tieto články?

 

Táto webová stránka používa cookies

Cookies pomáhajú zlepšovať služby, ktoré vám poskytujeme. Prečítajte si informácie o tom, ako ich používame a ako nastavením svojho prehliadača môžete cookies prípadne odmietnuť.

Zatvoriť

Nutné cookies pomáhajú, aby bola webová stránka použiteľná tak, že umožní základné funkcie ako navigácia stránky a prístup k zabezpečeným sekciám webovej stránky. Bez týchto cookies nemôže webová stránka správne fungovať.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
cookies-gdpr-policy www.preventivne.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
enableCookieCategory www.preventivne.sk Ukladá informáciu aká kategória cookies je povolená. 1 rok http
JSESSIONID www.preventivne.sk Identifikuje každú jedinečnú návštevnícku session (návštevu stránky)pomocou náhodnevygenerovaného kódu. session http
lng www.preventivne.sk Určuje jazyk naposledy zobrazenej stránky. 30 dní http
statBrowserIdNew www.preventivne.sk Používa sa na rozlíšenie používateľov a ich návštev pre štatistické účely. 60 dní http
isUnsupportedView www.preventivne.sk Aplikácia identifikuje podporované prehliadače, ak skript nastaví hodnotu na true, tak sa návštevníkovi zobrazí info obrazovka pre inštaláciu validného prehliadača. session http
click_storage www.preventivne.sk Cookie nastavovaná aplikáciou Mapa kliknutí. Identifikuje docid stránky a pozície kliknutí. session http
inquiry www.preventivne.sk Identifikuje hlasovanie v ankete. ID číslo ankety je súčasťou názvu cookie. Až do vypršania platnosti nemôže návštevník opätovne zahlasovať. 24 hodín http
cookies_policy www.preventivne.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
YSC youtube.com Unique session id for that visitor session http
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com Remebers YouTube player settings and style 240 dní http
PREF youtube.com Unique session Id to identify the client displaying a YouTube video 10 rokov http
GPS youtube.com GPS data for mobile users 30 minut http
_gat_UA-10585589-2 www.preventivne.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 1 minuta http
_ga www.preventivne.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 2 roky http

Štatistické cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby porozumeli, ako návštevníci tieto webové stránky používajú. Umožňujú anonymne zbierať a spracovávať informácie pre štatistické analýzy.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
_fbp www.preventivne.sk Facebook Pixel Code 70 minut http
Povoliť vybrané

Cookies su malé textové súbory, ktoré sa ukladajú vo vašom zariadení (počítač, mobil a pod.) pri prezeraní webovej stránky. Webové stránky ich využívajú s cieľom zvýšiť efektívnosť zážitku používateľa z návštevy webstránok.

Platná legislatíva nám umožňuje ukladať cookies vo vašom zariadení len na prevádzkovanie tejto stránky (nutné cookies). Na ukladanie ostatných cookies (markteingových, štatistických) potrebujeme váš súhlas. Táto stránka používa rôzne druhy cookies. Na našich webových stránkach sú umiestnené aj cookies tretích strán (napr. Youtube, Facebook...).

Viac o cookies