Sušienky a sladké limonády: Podporujú rast rakoviny hrubého čreva?

Redakcia Skríning rakoviny 15.04.2019

Nová štúdia naznačuje, že vysokofruktózový kukuričný sirup kŕmi nádory. Preventívne prehliadky sú dôležitejšie, odkazujú slovenskí odborníci.

Čítate pri nákupe etikety potravín? Vysokofruktózový sirup sa ako sladidlo používa v mnohých výrobkoch. FOTO: Pixabay

Stretnete sa s ním takmer všade. Obľúbené sladkosti, keksíky, kola a ďalšie sladké nápoje – vysokofruktózový kukuričný sirup sa dnes bežne používa v priemyselne vyrábaných potravinách. Vedci skúmali jeho súvis s rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Sirupom kŕmili myši

Štúdiu zverejnil renomovaný medicínsky časopis Science. Tím doktora Marcusa D. Goncalvesa z výskumného centra Weill Cornell Medicine v New Yorku sledoval pokusné myši, ktoré mali predispozíciu na vznik nádoru v hrubom čreve a konečníku. Zistili, že jedincom, ktorým podávali vysokofruktózový kukuričný sirup, rástli existujúce nádory rýchlejšie.

Vedci skúmali súvis medzi zvýšeným výskytom kolorektálneho karcinómu a príjmom kukuričného sirupu. FOTO: Pexels

Výskum reagoval na zvýšený výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka medzi mladými ľuďmi. Doposiaľ sa kukuričný sirup spájal s kolorektálnym karcinómom v súvislosti s obezitou. Obezita zvyšuje riziko vzniku rôznych typov rakoviny a predpokladá sa, že jedným z faktorov zvyšovania miery obezity je práve používanie tohto sirupu vo výrobe potravín. Štúdia na myšiach však tentokrát ukázala, že príjem vysokofruktózového kukuričného sirupu urýchlil rast nádorov aj myšiam, ktoré obézne neboli.

„Enzým v nádoroch premieňa fruktózu na fruktózu –1– fosfát, ktorá mení metabolizmus nádorových buniek a spôsobuje ich rýchlejší rast,“ píše sa v štúdii, ktorá ďalej pracuje s hypotézou, že zvýšiť tvorbu nádorov môže aj menšia dávka sladidla.

Za významný vonkajší rizikový faktor, ktorý sa podieľa na vzniku kolorektálneho karcinómu, sa v súčasnosti považuje nadmerná konzumácia hovädzieho mäsa a údenín. Prílišné prejedanie sa sladkosťami sa neodporúčalo najmä vo vzťahu k obezite. Menia sa týmto výskumom pravidlá a odporúčania týkajúce sa prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka?

Prestaneme sladiť?

„Kukuričný sirup je lacné široko dostupné sladidlo, ktoré sa používa vo veľkej miere v USA a v posledných rokoch aj v Európe. Dochucujú sa ním hlavne nápoje, raňajkové cereálie a iné sladké potraviny,“ hovorí gastroenterológ prof. Tibor Hlavatý z Univerzitnej nemocnice Bratislava. 

Kukuričný sirup býva skrytý aj v sladkom pečive. FOTO: Pexels 
Faktom je, že nárast obezity v USA výrazne stúpa s rastom spotreby vysokofruktózového kukuričného sirupu. Ten podľa obezitologičky MUDr. Ľubomíry Fábryovej tvorí hlavnú sladiacu zložku v takmer všetkých sladených nealkoholických nápojoch a dochutených prírodných ovocných šťavách.

Za dvadsať rokov (v období rokov 1970 až 1990) stúpla v USA spotreba vysokofruktózového sirupu o viac než 1 000 percent. Výrobcovia nealkoholických nápojov nahradili sacharózu vysokofruktózovým sirupom, ktorý je sladší ako väčšina iných energetických sladidiel. Sladká chuť nápoja vedie k stimulácii organizmu a núti konzumenta neustále prijímať ďalšie dávky kalórií.

Skríning na prvom mieste

Podľa gastroenterológa Hlavatého však nestojí otázka čím sladiť, ale koľko sladiť. Nižší kalorický príjem je zdravší. Navyše v súvislosti s rakovinou hrubého čreva stojí podľa špecialistu nad všetkým účasť na preventívnych vyšetreniach. 

„Hoci USA sú z dôvodu, že jej obyvatelia konzumujú najviac rafinovaných potravín, vrátane kukuričného sirupu, krajinou s najvyššou mierou obezity, vďaka vysokej, až vyše 60-percentnej účasti obyvateľov na kolonoskopickom skríningu patria medzi štáty s najnižším výskytom a úmrtnosťou na toto ochorenie,“ zdôrazňuje lekár.  

Pravidelná účasť na skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka dokáže prekryť aj najťažšie prehrešky životosprávy. FOTO: Adobe Stock 
Ako interpretovať závery výskumu smerom k ľuďom? Slovenskí odborníci sa k výsledkom vyjadrujú s rezervou. Myši zaradené vo výskume mali totiž okrem iného rast nádorov v hrubom čreve geneticky podmienený. 

„Závery spomínanej experimentálnej štúdie by som nepreceňoval a nemožno ich nekriticky preniesť na človeka. Oveľa dôležitejšia v prevencii kolorektálneho karcinómu je pravidelná účasť na skríningu. Tá dokáže v oblasti prevencie rakoviny hrubého čreva prekryť aj najťažšie prehrešky proti zdravému životnému štýlu,“ vysvetľuje profesor Tibor Hlavatý.

Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka prebieha aktuálne aj na Slovensku. V rámci pilotného projektu dostala začiatkom tohto roka skupina vybraných 20 000 ľudí zásielku s testom na odhalenie skrytého krvácania v stolici. To môže byť príznakom karcinómu hrubého čreva a konečníka. Ak bude pilotný skríning úspešný, rozšíri sa v budúcnosti na celú populáciu.



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera