Jablčný ocot zlepšuje trávenie, pomôže aj chudnúť. Nie každému

Mária Markeová Zaujalo nás 06.02.2020

Aké sú priaznivé účinky jablčného octu a ako ho užívať, aby neublížil? AutorizovanĂ© odborniĚ�kmi

Užívanie jablčného octu prináša zdravotné benefity, nepite ho však nalačno. FOTO: Adobe Stock

Jablčný ocot vzniká pridaním kvasiniek do jablkovej šťavy. Kvasinky najskôr premenia cukor obsiahnutý v jablkovej šťave na alkohol a potom sa do tejto zmesi pridajú baktérie, ktoré alkohol premenia na kyselinu octovú. Takýto ocot obsahuje 5 - 6 % kyseliny octovej. Okrem kyseliny obsahuje ocot vodu a stopové množstvá ďalších kyselín, vitamínov a minerálov. Jeho hlavnou výhodou oproti obyčajnému octu je, že obsahuje pektín, ktorý zlepšuje trávenie a podieľa sa na odstraňovaní mnohých odpadových látok z organizmu.

Znižuje cholesterol a zabíja plesne

Niekoľko klinických štúdií vykonaných na zvieratách a ľuďoch preukázali, že jablčný ocot môže napomáhať pri chudnutí, alebo pri spaľovaní tukov v oblasti brucha, avšak rozhodne len užívanie tohto prípravku nestačí na zbavenie sa nadbytočných kilogramov. Redukcia hmotnosti spočíva v pravidelnom stravovaní, rozumnom výbere a množstve potravín a taktiež nesmieme zabúdať na pravidelnú a primeranú fyzickú aktivitu.

Jablčný ocot pomáha tiež: 
  • znížiť hladinu cukru v krvi,
  • zvyšuje senzibilitu na inzulín,
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • priaznivo ovplyvňuje krvný tlak,
  • zabíja plesne,
  • pomáha v boji proti kožným ochoreniam,
  • podporuje trávenie,
  • sťahuje opuchy.

Jablčný ocot užívajte spolu s jedlom, prípadne po lyžičkách riedený vodou. FOTO: Adobe Stock 
Riziká užívania jablčného octu

Hoci je jablčný ocot populárny pre jeho priaznivé účinky na zdravie, nie je to všeliek a v niektorých prípadoch je jeho užívanie vyslovene nevhodné.

Riziko predstavuje hlavne pre ľudí trpiacich gastroparézou. Ide o ochorenie, ktoré sa často vyskytuje u diabetikov prvého typu. V dôsledku poškodenia nervových a cievnych pletení v oblasti tráviaceho traktu je spomalená doba vyprázdňovania. Jablčný ocot môže predĺžiť dobu vyprázdňovania potravy zo žalúdka, tým zhoršovať príznaky gastroparézy a následne môže skomplikovať udržovanie stálej hladiny cukru v krvi. Znižuje taktiež chuť do jedla, čo môže vyvolať nevoľnosť.

Dlhodobá konzumácia jablčného octu môže vyvolať nízku hladinu draslíka v krvi a prispieť k vzniku osteoporózy.

Kyselina octová v jablčnom octe môže poškodiť zubnú sklovinu, čo vedie k strate minerálov a zvýšenej kazivosti zubov.

Jablčný ocot tiež môže ovplyvniť pôsobenie niektorých liečiv, vrátane inzulínu, digoxínu a niektorých diuretík.

Základné pravidlo: Dve lyžice za deň

Ako ho teda užívať?

  • Nepite jablčný ocot na lačný žalúdok. Nie je to prospešné pre sliznicu žalúdka, ktorú takýto kontakt podráždi,
  • denný príjem jablčného octu sú maximálne 2 polievkové lyžice za deň, toto množstvo má byť zriedené s vodou. Ešte lepší variant je pridať ocot do jedla, napríklad do dresingu na zeleninový šalát,
  • minimalizujte kontakt zubov s kyselinou octovou, ak ocot pijete, tak ho vypite cez slamku,
  • po jeho vypití si vypláchnite ústa vodou, počkajte aspoň 30 minút a až potom si umyte zuby, inak hrozí, že by ste si mohli ešte výraznejšie poškodiť zubnú sklovinu,
  • ak trpíte gastoparézou, ocot vôbec nekonzumujte,
  • dávajte si pozor na alergie. Ak sa vyskytne akákoľvek alergická reakcia, ihneď ho prestaňte užívať.


Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera