Manuál, ako mať krásnu a zdravú kožu: Sledujte si stravu a znamienka

Redakcia Zaujalo nás 29.10.2019

Viete, koľkokrát do roka si treba dať skontrolovať znamienka na prehliadke u lekára?

Pri ochoreniach kože je dôležité vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú zápal. FOTO: Adobe Stock

„Znamienka by si mal dať skontrolovať každý, a to preventívne, ešte predtým, než si všimne nejaké zmeny, napríklad vo farbe či tvare, prípadne, ak znamienko začne svrbieť,“ vraví kožná lekárka MUDr. Martina Hertelová na podujatí Trh kože v Bratislave, ktorého sa už tretí rok zúčastnila ako vystavovateľ aj Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Ideálny čas

Odborníci odporúčajú nechať si skontrolovať znamienka u kožného lekára aspoň dvakrát do roka. Jeseň je na to ideálne obdobie, ak teda prehliadku ešte nemáte za sebou, je najvyšší čas. „Je dobré to absolvovať po lete, keď skončia dovolenky a koža už nie je vystavovaná slnku. V tomto období sa navyše už môžu znamienka aj odstraňovať.“

Čo sa deje v ambulancii? Kožný lekár si znamienko zväčší pod dermatoskopom. „Počas kontroly znamienok prezrieme všetky na celom tele, nielen to, ktoré sa pacientovi zdá zmenené,“ dopĺňa MUDr. Hertelová. Lekári si všímajú pigmentáciu, teda zafarbenie, ale i ohraničenie znamienka.

O tom, či je potrebné odstrániť znamienko, rozhodne lekár. FOTO: Adobe Stock
V prípade potreby vás následne pošlú k chirurgovi, ktorý znamienko odoberie a odošle na histológiu, ktorá jediná dokáže potvrdiť, či je podozrivé znamienko zhubné alebo nie. Ak je melanóm odstránený včas, je možné pacienta úplne vyliečiť.

Viete, ako chrániť svoju kožu? FOTO: www.preventivne.sk 
Znamienka sa odstraňujú v lokálnej anestéze. Po zákroku by miesto malo byť prelepené a mali by ste sa vyhýbať vlhkému prostrediu, teda žiadne kúpaliská, sauna či wellness. Odstraňujú sa nielen podozrivé znamienka, ale aj tie, ktoré sú na mieste neustáleho mechanického dráždenia, napríklad u žien to môže byť podprsenka.

Pozor na zápaly

Pre udržanie dobrého stavu pokožky je navyše nesmierne dôležitá výživa. „Čím je strava pestrejšia a vyváženejšia, tým je stav pokožky lepší,“ zdôrazňuje Mária Markeová, výživová poradkyňa, ktorá v stánku VšZP vysvetľuje základné princípy stravovania ovplyvňujúceho kvalitu našej kože a pokožky.

Ako mať peknú pleť? Vylúčte alkohol a do jedálnička zaraďte celozrnné výrobky. FOTO: Adobe Stock 
Pri ochoreniach kože je dôležité vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú zápal. Do tejto skupiny potravín patria:

  • sladkosti,
  • múčne jedlá,
  • ťažké a mastné jedlá,
  • údeniny,
  • jedla obsahujúce pokrmové tuky (transmastné kyseliny) - tam patria zákusky, torty, fastfood,
  • vylúčiť by ste mali tiež tvrdý alkohol.

Vyhnite sa prozápalovej strave, odporúča výživová poradkyňa Mária Markeová. FOTO: www.preventivne.sk  
Naopak, vhodné sú potraviny:

  • bohaté na vitamíny a minerálne látky, ako zelenina a ovocie,
  • bohaté na vitamíny skupiny B, teda hlavne celozrnné výrobky,
  • na vašom tanieri by nemali chýbať ani orechy, semená, oleje, ryby a fermentované mliečne výrobky ako jogurt, kefír, či bryndza,
  • povolené je tiež nealkoholické pivo.


Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera