Slabé raňajky, veľká desiata? Svojim deťom škodíte
Žiakom do školy zbaľte jogurt a ovocie, na vyučovanie nesmú chodiť hladní
22.08.2018
Autor: MUDr. Alžbeta Béderová
Máte doma prváčika či staršieho školáka? Sedieť v triede päť až osem hodín a sústrediť sa na výklad učiteľa je náročné. Vášmu dieťaťu môžete pomôcť udržať pozornosť aj správne zvolenou stravou. Aby sa mu ľahšie učilo, zvoľte ako desiatu tiež niečo ľahké.
Pohodové raňajky
Pre deti je dôležité stanoviť optimálny stravovací režim. To znamená dbať na počet jedál, čas ich podávania, intervaly medzi jednotlivými porciami a samotné zloženie toho, čo je na tanieri. Raňajky by mali tvoriť 20 percent, obed 35 percent a večera 25 percent stravy v priebehu dňa. Desiata a olovrant sú len doplnkom medzi hlavnými jedlami, obe tvoria 10 percent z celkového množstva. Neusporiadaný a nepravidelný príjem jedál negatívne ovplyvňuje činnosť mozgovej kôry, doslova ju brzdí. Deťom tiež horšie trávi, môžu trpieť nechutenstvom a ich organizmus slabšie využíva prijateľné živiny. Keď žiak vôbec neraňajkuje, klesá jeho schopnosť vnímať nové informácie. Výučbový proces totiž vyžaduje vysokú duševnú aktivitu od skorého rána počas celého dopoludnia.
Raňajky sú teda dôležitejšie ako desiata. Ak chcete, aby prišla vaša malá školáčka do triedy plná energie, okrem dostatočného spánku si doma doprajte aj pohodové ráno. Môžete začať pohárom čerstvo vylisovanej ovocnej šťavy, ktorú vypije krátko po zobudení. Detskému telíčku tak dodáte komplex živín, vlákninu, antioxidanty i vitamíny a naštartujete tráviace procesy. Potom sa umyte, oblečte a sadnite za stôl. V bežnom rannom tempe je to pre väčšinu rodičov možno nepredstaviteľné, ale pre deti je podstatné, aby to bolo bez naháňania a bez stresu. Dieťa na raňajky môže mať celozrnné pečivo s rôznymi nátierkami. Vhodná je bryndzová, sardinková, drožďová, tuniaková, vajíčková či tvarohová. Nezabudnite na čerstvé vňate, pažítku, žeruchu, mladú cibuľku. Len výnimočne siahnite po údeninách, aj to vo forme plátku kvalitnej šunky. Na tanieri má byť vždy porcia čerstvej pestrej zeleniny.
Chleba s maslom, horšie známky?
Práve ranné jedlo často rodičia vynechávajú. Nestihol si sa najesť? Dobehneš to v škole cez prestávku. Deficit raňajok potom nahrádzajú energeticky nadmernými a z nutričného hľadiska nevhodnými desiatami. Ak má desiata tvoriť desať percent dennej dávky bielkovinových a sacharidových zdrojov, nemôžu to byť mastné ani tučné mäsové výrobky. Na chlieb s maslom a salámou radšej zabudnite.
Metabolizmus tukov je záťaž pre tráviaci trakt, menej sa okysličuje mozog, pretože telo spotrebúva kyslík na trávenie, školák je unavený fyzicky aj psychicky, horšie sa sústredí. Tieto tráviace procesy spôsobujú po únave z hladu opäť útlm! Na rad prichádza aj ďalší aspekt, a to fakt, že dieťa po tak výdatnej desiate nie je v čase obeda ešte hladné. Čo spraví? Obed buď úplne vynechá alebo si pôvodne najdôležitejšie jedlo dňa odloží až na neskoršie popoludnie. Nepravidelné stravovanie má pritom dokázaný vplyv na vznik obezity. Detský organizmus vníma nepravidelný prísun živín, stresuje sa a pre istotu si vytvára tukové rezervy.
Ako vyzerá ideálna desiata?
- Pokiaľ vás prváčik kvalitne raňajkoval, na desiatu mu stačia kyslomliečne výrobky. Tie vďaka probiotikám zlepšujú trávenie a celkovú činnosť tráviaceho traktu a posilňujú tak imunitu.
- Vždy dieťaťu pribaľte do aktovky čerstvé ovocie.
- Len, ak dieťa nestihlo raňajkovať, môže byť desiata výdatnejšia vo forme celozrnného pečiva s nátierkou a zeleninou.
- Nachystajte mu napríklad biely jogurt a k tomu misku malín, alternatívou môže byť čerstvý syr typu cottage či acidofilné mlieko a vždy nejaké ovocie.
- Občas môže byť desiata aj sladká, neznamená to však kupovaný croissant plnený čokoládou, či nebodaj rovno čokoládové tyčinky. Pozor aj na rôzne cereálne tyčinky, ktoré môžu byť zdrojom cukrov. Aj tie sú len maškrty a rodičia by ich teda mali dávať deťom len sporadicky. Lepšie je zabaliť školákovi doma upečený koláč s podielom celozrnnej múky, tvarohu, ovocia a s nižšou dávkou cukru.