Populačné štúdie dokazujú fluktuáciu koncentrácie vitamínu D v priebehu kalendárneho roka v závislosti od ročného obdobia. Z nich jednoznačne vyplýva, že dostatočná dávka vitamínu D je dostupná v organizme až jeden mesiac po letnom období.
Vitamín D u batoliat má spojitosť s príkrmami
V rámci klinickej štúdie uskutočnenej v druhej polovici minulého roka na súbore 185 detí vo veku od 0 do 18 rokov sme zistili, že sérová koncentrácia vitamínu D významne klesá úmerne veku. Obzvlášť pozoruhodné boli rôzne koncentrácie vitamínu D u dojčiat v závislosti od pôvodu príkrmov pri rovnakej suplementácii vitamínu D.
U dojčiat, ktoré boli vyživované priemyselne spracovanými príkrmami bola výrazne nižšia koncentrácia vitamínu D v porovnaní s deťmi na príkrmoch vyrábaných doma z čerstvých surovín. Na základe našich výsledkov je zrejmé, že stravovanie má podstatný podiel na konečnej koncentrácii vitamínu D.
Krivica, choroba detí
Naša štúdia taktiež poukazuje na potrebu suplementácie vitamínu D u detí každého veku. Éra vitamínu D sa začala takmer pred dvomi storočiami, kedy Jedzej Śniadecki (1768 – 1838) poukázal na prítomnosť rachitických zmien (pozn.red.: rachitída = tzv. krivica, choroba detí z nedostatku vitamínu D) na kostiach u deti žijúcich v centre Varšavy v porovnaní s deťmi z vidieka.
Následne Kurt Huldschinsky (1883 – 1941) pozoroval priaznivý vplyv horského slnka na skelet u deti s rachitídou. Obaja páni však s objavením rachitídy odhalili len špičku ľadovca deficitu vitamínu D. Jeho nedostatok sa popisuje v celej plejáde ochorení, ako sú kardiovaskulárne, endokrinné, imunologické a onkologické ochorenia.
Viac zaujímavých článkov na tému vitamín D nájdete v sekcii Zázračný vitamín.
Vitamín D zo slnka? V lete medzi 11:00 a 14:00
Človek využíva dva provitamíny pre tvorbu 25-hydroxycholekalciferolu v pečeni - vitamín D3, ktorý je schopný produkovať sám alebo sa prijíma stravou živočíšneho pôvodu (mlieko, mliečne výrobky, ryby zo studeného mora atď) a vitamín D2, ktorý syntetizujú niektoré baktérie či huby.
Tvorba vitamínu D3 v pokožke sa deje pod vplyvom ultrafialového žiarenie B s vlnovou dĺžkou 280 – 320 nm. Práve tieto lúče sú kompletne odrážané ozónovou vrstvou Zeme od začiatku októbra do konca marca v našich zemepisných podmienkach a v letných mesiacoch pred 10:00 hodinou a po 15:00 hodine. To znamená, že v tomto období si telo vitamín D3 nevytvorí. Problémom môže byť tiež opaľovací krém.
Aplikácia opaľovacích krémov nechtiac bráni tvorbe vitamínu D. Ochranný slnečný faktor (SPF) 30 znižuje tvorbu vitamínu D až o 98 %. Slnenie bez opaľovacích krémov v trvaní 10-15 minút v čase od 11:00 do 14:00 s odhaleným trupom a stehien zabezpečí dávku vitamínu D na 3 až 5 dní
Pozor na fosfor
Nedostatok vitamínu D vzniká ako priamy dôsledok medzi nevyváženým príjmom a výdajom. Príjem je fyziologicky pokrytý stravou (ryby, mliečne výrobky, potraviny obohatené o vitamíny) a syntézou v koži (opakované 10-15 min. dlhé slnenia). Vyšší výdaj je zapríčinený nadmernými stratami následkom konzumácie potravín s vysokým obsahom fosforu, ktorý je častým komponentom nášho jedálnička.
Nachádza sa v mäsových výrobkoch, v sladených nápojoch, vo víne, v pive, v sirupoch, v mrazených výrobkoch, v cukrovinkách a neposlednom rade aj v rýchlom občerstvení. Zvýšený príjem fosfátov v strave vedie k rýchlejšiemu vylučovaniu vitamínu D z organizmu. V kontexte vyššie uvedeného je dôležitá suplementácia vitamínu D v zimných mesiacoch. Dávka (minimum 1 000 IU/deň) sa ma prispôsobiť našim stravovacím návykom (podľa množstva fosforu v strave).
Mal by sa zvoliť vitamín D živočíšneho pôvodu v správnej liekovej forme. Preparáty obsahujúce malé množstvo tuku zvyšujú dostupnosť tohto vitamínu.
Zapojte sa do súťaže s VšZP o vitamínové balíčky JamiesonSúťaž o balíčky vitamínov D3 prebieha na Facebook stránke Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Napíšte do komentára, kto je vo vašej rodine najväčším milovníkom vitamínov a vyhrajte balíček vitamínov D3 pre celú rodinu.
|