3 hlavné výhody potravín, ktoré nemožno získať z pilulky

Redakcia Pravda o vitamínoch 08.09.2018

Prečo je farebný šalát lepší ako oranžová tabletka?

Čím viac antioxidantov majú ľudia v strave, tým menej trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami. FOTO: Pixabay

Vláknina, fytochemikálie, minerály, vitamíny, všetko pekne pohromade na jednom tanieri. Potraviny majú oproti tabletkám veľkú výhodu: 

  1. Obsahujú množstvo živín, ktoré telo potrebuje, nielen jednu. Napríklad pomaranč poskytuje vitamín C, betakarotén, vápnik a ďalšie živiny. Pohár mlieka bielkoviny, vitamín D, riboflavín, vápnik, fosfor a horčík.
  2. Nájdete v nich vlákninu, ktorá je dôležitá pre trávenie a pomáha predchádzať niektorým chorobám. Rozpustná vláknina sa nachádza vo fazuli, niektorých obilninách a niektorých druhoch ovocia a zeleniny, nerozpustná vláknina je v celozrnných obilninách a opäť v ovocí a zelenine. Pomáha proti ochoreniam srdca, diabetu, zápche, ale aj proti rakovine.
  3. Zabraňujú vzniku rakoviny a chránia pred civilizačnými ochoreniami – obsahujú totiž fytochemikálie, ktoré sú najlepším zdrojom antioxidantov, a tak bránia bunky pred voľnými radikálmi. Príkladom sú karotenoidy, teda farbivá, pre ktoré sú paradajky červené, papriky žlté či tekvica oranžová. Čím viac antioxidantov človek konzumuje v strave, tým menší je v populácii výskyt kardiovaskulárnych aj onkologických ochorení.


Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera
  • Logo partnera
  • Logo partnera