Hyperzdravá zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Silvia Horecká Chutne a zdravo 30.10.2018

Multizeleninová polievka s bylinkami obsahuje veľa vlákniny a minerálov.

FOTO: Peter Horecký

Multizeleninová polievka s bylinkami a batátmi obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamín E, C, karotenoidy a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú, protizápalovú, antibakteriálnu aktivitu, prostredníctvom rôznych mechanizmov. Keďže táto hyperzdravá polievka neobsahuje mäso, ale pokojne si ho môžete pridať, napr. kúsok kvalitného hovädzieho, teľacieho či morčacieho mäska, obohatila som ju po dovarení pár zrnkami včelieho peľu pre obsah vitamínu B 12. Polievka má sladšiu chuť pre dostatok mrkvy, batátov a paštrnáku. Je vhodná pre ľudí s reumatoidnou artritídou a ako prevencia pred ochoreniami hrubého čreva.

Recept pripravila odborníčka s dlhoročnou praxou v tovaroznalectve Silvia Horecká, ktorá vedie kurzy zdravého varenia a spracovania potravín, radí čo jesť ľuďom so širokým spektrom diagnóz a jej blog Terapia jedlom patrí medzi špičku v oblasti zdraviu prospešnej gastronómie.

Ingrediencie

  • 5 veľkých mrkiev
  • 3 stredné cvikle
  • 1veľký paštrnák
  • polovica menšieho kelu
  • 2 veľké batáty
  • 1 červená cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • pol malej lyžičky kurkumy 
  • 4 celé klinčeky
  • 5 guličiek nového korenia
  • štipka škorice
  • čierne mleté korenie z mlynčeka
  • 2 bobkové listy, dávam čerstvé
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky
  • 4 kúsky čierneho kardamónu s údenou vôňou
  • 3 vetvičky tymiánu
  • hrsť čerstvého ligurčeka
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • na špic noža kumínu a mletého koriandru  (miesto kumínu môžete použiť aj rascu)
  • pol malej lyžičky soli alebo lyžica domácej zeleninovej soli
  • 3 – 4 l vody

Postup

  1. Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú na drobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. 
  2. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame a nakoniec na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymián, bobkový list) a varíme cca hodinu a pol.
  3. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom.
  4. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba. V polievke je dostatok vlákniny.
  5. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.

Dobrú chuť!



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera