Sviatočné minimazance s tvarohovou plnkou

Hana Málková Chutne a zdravo 18.04.2019

Aj tradičný sladký veľkonočný recept si môžete pripraviť o niečo zdravšie.

Sviatočné minimazance s tvarohovou plnkou na Veľkú noc. FOTO: www.stob.cz

Ingrediencie

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 100 g cukru 
  • 42 g droždia 
  • 120 g rastlinného tuku vhodného na pečenie
  • 2 žĺtky
  • 3 g soli
  • muškátový oriešok, vanilka
  • 20 g mandlí
  • vajce na potretie
  • Plnka:
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 20 g vanilkového cukru
  • 10 ml rumu

Postup

  1. Droždie si rozdrobíme a zmiešame s lyžicou cukru. Pridáme polovicu vlažného mlieka a dve lyžice múky, vymiešame kašičku a necháme podkysnúť (celú zmes prikryjeme utierkou a odložíme na 10 – 15 minút na teplé miesto). 
  2. Múku preosejeme, zmiešame so zvyšným cukrom a pridáme štipku soli a muškátový orech. Pre lepšiu chuť môžeme pridať aj vanilku alebo citrónovú kôru.
  3. Do sypkej zmesi primiešame dva žĺtky, zvyšok mlieka, rastlinný tuk vhodný na tepelnú úpravu a kvások. Vypracujeme cesto a necháme prikryté utierkou kysnúť 1,5 – 2 hodiny. Počas kysnutia cesto niekoľkokrát premiesime vareškou.
  4. Medzitým si pripravíme plnku tak, že rozmiešame tvaroh so žĺtkom, s vanilkovým cukrom a troškou rumu.

  5. Vykysnuté cesto ešte raz dôkladne premiesime, v prípade potreby pridáme múku. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou cca 0,5 – 1 cm a rozkrájame ho na štvorce s veľkosťou 6 × 6 cm.

  6. Na každý štvorec dáme lyžičku tvarohovej plnky, prehneme rohy a vytvarujeme malé bochníčky.

  7. Otočíme, aby bol spoj dolu, a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľu kysnúť.

  8. Minimazance potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme najskôr na 200 ° C približne 5 minút a potom dopekáme pri 155 ° C 20 minút.

Náš tip: Do cesta môžete okrem tvarohu zabaliť aj drobné ovocie, napríklad pár čučoriedok alebo malín.

Nutričné hodnoty

  • 1 minimazanec (50 g):
  • 680 kJ
  • Bielkoviny 5 g 
  • Tuky 6 g 
  • Sacharidy 23 g 
  • SAFA 1,3 g 
  • Cukry 6,5 g 
  • Vláknina 1,5 g

Dobrú chuť!

Viac receptov a tipov na zdravé maškrtenie nájd​ete v e-booku Mlsej zdravě se STOBem.



Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera