Chrumkavé slané tyčinky s cirokovou múkou a tvarohom
Domáce slané tyčinky s bezlepkovou múkou plné minerálov spestria aj slávnostný stôl počas sviatkov.
03.04.2020

Tieto zdravé slané tyčinky nie sú úplne bezlepkové, ale pridaná ciroková múka podstatne zvyšuje ich výživovú hodnotu. FOTO: www.preventivne.sk
Ingrediencie
- 200 g ciroková múka
- 200 g hladká špaldová múka biela
- 200 g jemného tvarohu
- 150 g bieleho jogurtu
- 100 g masla
- žĺtko na potretie
- hrubozrnná soľ
- sušené bylinky podľa chuti - rozmarín, tymián, rasca
Postup
- Zmiešame múky, pridáme nadrobno nakrájané alebo nastrúhané studené maslo, jogurt, tvaroh a soľ podľa chuti. Vypracujeme hladké cesto podobné cestu na linecké koláče.
- Vypracované cesto odložíme v igelitovom vrecúšku do chladu, aspoň na pol hodinu. Dobré je, nechať ho odležať aj do druhého dňa.
- Odležané cesto prekrojíme napoly, pracujeme najskôr s jednou a potom druhou polovicou. Cesto si vyvaľkáme na hrúbku približne 5 milimetrov. Je vláčne, pracuje sa s ním veľmi dobre. Posypeme ho striedavo rascou a ostatnými sušenými bylinkami.
- Cesto nakrájame na približne 1,5 centimetrové prúžky, ktoré preložíme a utlačíme, alebo zavinieme ako špirálu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista, približne 20 minút.
Náš tip: K tyčinkám si pripravte dressing z olivového oleja, cesnaku a soli alebo z jogurtu, nasekanej pažítky a soli.