11 superpotravín, ktoré sa oplatí mať doma

Redakcia Zaujalo nás 24.10.2018

Predtým než siahnete po výživových doplnkoch z lekárne, nazrite do špajze.

FOTO: Pixabay

Poznáte prospešné potraviny, ktorých stačí zjesť málo a dajú nášmu telu naozaj veľa? Prichádza obdobie chrípok a prechladnutí. Zdravá strava napomáha udržiavať náš organizmus odolnejší aj v náročnejších chvíľach. Existujú výnimočné potraviny, ktoré sú ľahko dostupné a mali by sme na ne myslieť pri zostavovaní svojho bežného jedálnička. Odborníčka z Výskumného ústavu potravinárskeho RNDr. Lenka Bartošová, PhD. radí pri nákupe vložiť do košíka najmä tieto:

  • Hliva ustricovitá – významná je hlavne vďaka obsahu betaglukánov, ktoré podporujú funkciu imunitného systému.
  • Makové semená – obsahujú veľa vápnika, fosforu, železa a zinku, majú vysoký obsah vlákniny a zdraviu prospešných mastných kyselín (kyselina linolová, kyselina olejová).  
  • Cvikla – z minerálnych látok je najvýraznejšie zastúpený mangán, chróm, molybdén, meď, draslík a kremík, z vitamínov je dôležité spomenúť najmä vitamín C a kyselinu listovú. Nemenej významný je obsah betaínu a farbiva betacyanínu, ktoré pozitívne vplývajú na naše zdravie.
  • Orechy – hoci obsahujú veľa tuku, sú vhodné pre naše zdravie, okrem nasýtených mastných kyselín obsahujú mononenasýtené a najmä polynenasýtené mastné kyseliny.
  • Med – má široké spektrum pozitívnych účinkov na naše zdravie, obsahuje vitamíny a minerálne látky.
  • Quinoa – táto pseudoobilnina neobsahuje lepok, má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, obsahuje významné množstvo horčíka, železa, fosforu, zinku či mangánu a vitamínov B1, B2, B6 a kyselinu listovú. Použiť ju môžete napríklad ako netradičnú prílohu k pokrmom, závarku do polievky alebo z nej môžete pripraviť chutnú kašu na raňajky.
  • Pohánka – pseudoobilnina s netradičnou chuťou, má vysoký obsah vlákniny, no cenená je hlavne pre obsah rutínu. Má tiež vysoký obsah horčíka, fosforu a mangánu, obsahuje vitamíny B1, B2 a E, neobsahuje lepok. Výborne chutí napríklad s bryndzou a opečenou cibuľou.
  • Ovsené vločky – obsahujú veľa vlákniny, minerálnych látok (horčík, fosfor, železo, zinok), majú tiež vysoký obsah najmä vitamínov B1 a B6. Okrem toho obsahujú aj betaglukány.
  • Slivky – okrem toho, že obsahujú dôležité vitamíny (vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B) a minerálne látky (fosfor, vápnik, horčík, železo), vlákninu, majú nízku energetickú hodnotu a sú hypoalergénne.
  • Rakytník rešetliakový alebo výrobky z neho – má široké spektrum pozitívnych účinkov na naše zdravie a má veľmi vysoký obsah vitamínu C.
  • Cesnak – má antibakteriálne a antivírusové účinky.


Partneri portálu

  • Logo partnera
  • Logo partnera
  • Logo partnera
  • Logo partnera