Hustá a zdravá polievka z pečenej tekvice
Husté polievky z tekvice sa môžu jesť aj studené, vymixované s ľadom ako i teplé ako hlavné jedlo alebo omáčka. Sú zdravé, lahodné a ľahké na žalúdok. Henrieta Peškovičová ponúka fantastický recept.
01.08.2018
Ingrediencie
1 kg maslovej tekvice alebo hokkaido
za hrsť tekvicových jadierok
soľ
voda
biele korenie
Postup
- Na papier na pečenie si poukladáme pokrájanú tekvicu, snažíme sa krájať na rovnaké časti, aby sa nám rovnako rýchlo upiekla. Na plech rovnako pridáme aj vnútro tekvice- teda jadierka s jaderníkovou „pavučinkou“.
- V jadierkach je olej, ktorý nám polievku obohatí. Upozorňujem len, že na vymixovanie aj upečených jadierok bude treba výkonný mixér, inak v zmesi zostanú malé kúsočky šupky, ktoré nie sú chuťovo nijako príjemné.
- Poukladanú tekvicu pečieme v rúre bez soli, alebo len jemne posolenú. Vyberieme po upečení z rúry a hneď mixujeme aj s jadierkami do hustej hladkej kaše. Pridáme soľ, rozriedime vodou (nemusíme) a dochutíme bielym korením. Vrch polievky ozdobíme ošúpanými jadierkami a najemno nasekanou vňaťou a tekvicovým olejom.
- Tip: Z upečenej hmoty môžete spraviť úžasnú nátierku. Tekvicu necháte vychladnúť, roztlačíte vidličkou, pridáte panenský kokosový tuk, vymixovanú pečenú papriku alebo sušené paradajky a bylinky. Skúste na hrianky.