Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Aktuality

Hubami sa túto sezónu otrávilo už viac ako 100 ľudí

Prvou pomocou je veľká dávka čierneho uhlia a okamžitý transport do nemocnice

02.10.2018

Hubami sa túto sezónu otrávilo už viac ako 100 ľudí
Priotráviť sa môžete aj jedlými hubami, ktoré sú nesprávne skladované. FOTO: Pixabay

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom nadšencov hubárčenia. Zbierame však aj huby, ktoré s istotou nepoznáme. Začiatkom októbra odborníci evidovali zhruba 105 prípadov otráv hubami. „Ten počet je ale iste vyšší. Jedna osoba zomrela po požití muchotrávky zelenej,“ informovala vedúca Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava, PharmDr. Silvia Plačková, PhD.

Muchotrávka zelená je pritom v našich končinách najnebezpečnejšia huba. Hubári si ju, alebo jej biele formy – muchotrávku bielu a muchotrávku končistú, najčastejšie zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň.

Muchotrávka, šampiňón alebo bedľa? Ste si istí? Omyl môže mať fatálne následky. FOTO: Pixabay 
„Príznaky otravy nastupujú pomerne neskoro, po šiestich, dvanástich alebo 24 hodinách. Príznaky sú bolesť brucha, vracanie a vodnaté hnačky,“ varuje vedúca NTIC. „Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva až tri dni. Po nej môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, kedy už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek.“

Ak zjete hubu nejedlú, následky môžu byť rôzne. Od vracania a nevoľnosti, ktoré môžu nastať, najmä ak zjete napríklad nedostatočne tepelne upravené „modráky“, až po poruchy zraku a halucinácie. Tie nastupujú po požití muchotrávky tigrovanej. „Po ospalosti nastupuje stav podobný alkoholovému opojeniu, kŕče, až halucinácie. Postihnutý môže upadnúť do bezvedomia. Často sa zamieňa za jedlú muchotrávku červenkastú a bedľu vysokú,“ dodáva PharmDr. Plačková.

Príznaky otravy môžu vzniknúť: 
  • Zámenou jedlých húb za nejedlé, respektíve jedovaté. Napríklad v prípade zámeny jedlého rýdzika pravého za nejedlý rýdzik kravský alebo jedlých druhov plávok za nejedlé.
  • Skonzumovaním surových húb. Surové huby, v podstate všetky druhy, obsahuju termolabilné toxíny. Nemali by sa teda konzumovať bez tepelnej úpravy. To platí aj u obľúbených hríbov. Niektoré z druhov sú nejedlé či za surova dokonca jedovaté.
  • Skonzumovaním jedlých húb nesprávne skladovaných. Vyhnite sa tomu, aby sa vám huby napríklad sparili už pri zbere. Ideálne na prenos sú priedušné koše. Určite nie polyuretánové tašky, ale ani iné uzatvorené nádoby.
  • Skonzumovaním húb nedostatočne tepelne upravených. Vyvoláva to tráviace ťažkosti. Ide napríklad o huby, ako su hríb siný (Boletus luridus), hrib zrnitohlúbikovitý (Boletus erythropus) alebo pôvabnica fialová (Lepista nuda).

Odborníčka ďalej varuje pred konzumáciou húb deťmi. „Huby sú ťažko stráviteľné, preto nie sú vhodné pre deti. Príčinou je prítomnosť väčšieho množstva nestráviteľného polysacharidu chitínu. Na túto skutočnosť najčastejšie doplácajú mladšie deti a starí ľudia, ktorí majú menej odolný organizmus.“ Všeobecná zdravotná poisťovňa eviduje len do augusta tohto roku 7 otráv hubami u detí a mladistvých. Sú medzi nimi aj ročné, dvoj-, štvor- a päťročné deti. Najviac poistencov, ktorí mali diagnostikovanú otravu hubami pochádzalo zo Žilinského a potom Prešovského kraja.  Za celý vlaňajší rok eviduje VšZP 246 poistencov, najviac chorých bolo v Košickom a Prešovskom kraji. Náklady na liečbu dosahovali dohromady takmer 48-tisíc eur. 

Pokiaľ sa po hubovom jedle necítite dobre, vznikajú u vás príznaky podobné otrave, prvou pomocou je veľká dávka čierneho uhlia. „Ak sa dostavia napríklad bolesti brucha, vracanie alebo hnačky, treba podať postihnutému 10 až 20 tabliet rozdrveného aktívneho uhlia rozmiešaného v primeranom množstve vody a dopraviť ho rýchlo do zdravotníckeho zariadenia,“ odporúča vedúca Národného toxikologického informačného centra.

Centrum na svojej nonstop telefonickej linke poskytuje informácie ľuďom, ktorí zjedli huby a majú ťažkosti, ako aj lekárom, ktorí s nimi konzultujú možnú intoxikáciu. Pri pochybnostiach si môžete nechať poradiť na telefónnom čísle 02/54 77 41 66. 

Zaujali vás tieto články?